Pribudlo takmer milión milionárov

V minulom roku sa klub milionárov rozšíril o ďalších 920 tisíc ľudí, pomohol tomu silný hospodársky rast a výkonnosť kapitálových trhov. Celkovo ich tak je na svete už 14,6 milióna, viac ako 60 percent je koncentrovaných do štyroch krajín, a to konkrétne USA, Japonska, Nemecka a Číny.

19.06.2015 08:53
debata (10)

Populácia dolárových milionárov rástla nielen počtom, ale aj veľkosťou majetku na 56,4 trilióna USD. Vyplýva to z údajov Svetovej správy o bohatstve 2015, ktorú vydala spoločnosť Capgemini v spolupráci s RBC Wealth Management.

Riaditeľ skupiny RBC Wealth Management & RBC Insurance George Lewis podotýka, že minulý rok bol šiestym rokom za sebou, keď počet milionárov rástol, pričom ich bohatstvo sa medziročne zvýšilo o zhruba sedem percent. Najrýchlejší nárast populácie dolárových milionárov bol v regióne Ázie a Pacifiku, v absolútnom počte milionárov, ktorých tam je 4,69 milióna, dokonca predbehol Severnú Ameriku, v ktorej žije 4,68 mil. takto bohatých ľudí. „K nárastu populácie dolárových milionárov až 52 percentami prispeli Čína a USA. Rekordný nárast populácie milionárov zaznamenala v roku 2014 India (26 percent) vďaka výkonnosti kapitálových trhov a zníženým nákladom na dovoz ropy,“ konštatuje sa v správe. Jediný región, kde sa počet milionárov znížil, konkrétne o dve percentá, bola Latinská Amerika, dôvodom boli klesajúce ceny komodít a s tým súvisiaci pokles kapitálových trhov.

V prípade Európy sa počet dolárových milionárov zvýšil medziročne o štyri percentá na štyri milióny. Rast ovplyvnili ťažkosti v eurozóne a konflikt s Ruskom. „Predovšetkým Nemecko, ktoré je motorom Európy, bolo postihnuté krízou na Ukrajine a z toho prameniaceho poklesu exportu do Ruska ako aj neistotou v eurozóne,“ konštatuje sa v správe s tým, že klub milionárov sa tu medziročne rozrástol len o jedno percento. Konflikt na Ukrajine mal dopad aj na Rusko, kde počet milionárov poklesol o tri percentá.

Severná Amerika si v minulom roku udržala prvenstvo v bohatstve milionárov, ktoré má hodnotu 16,2 trilióna USD, druhé miesto patrilo regiónu Ázie a Pacifiku s majetkom v objeme 15,8 trilióna USD, tretiu priečku obsadila Európa s majetkom vo výške 13 triliónov USD. Podľa prognóz by bohatstvo dolárových milionárov malo do roku 2017 dosiahnuť sumu 70,5 trilióna USD.

Svetová správa o bohatstve, ktorú vydáva spoločnosť Capgemini v spolupráci s RBC Wealth Management, je celosvetovým meradlom pre sledovanie populácie dolárových milionárov, ich majetku, správania sa a investičných preferencií alebo spôsobov, akými realizujú svoj spoločenský dopad. Tohtoročná publikácia vychádza z odpovedí 5 100 milionárov z 23 krajín sveta.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #milionár