Naše potraviny sú diskriminované, sťažujú sa Poliaci

Poľskí výrobcovia potravín sa sťažujú v Bruseli na bariéry na trhu EÚ, na ktoré vraj naráža skoro tretina ich tovaru.

17.06.2015 14:49
debata (18)

„Najviac diskriminačné praktiky uplatňuje Česko,“ napísal poľský denník Rzeczpospolita. Poľskí vývozcovia si na prekážky na jednotnom trhu sťažovali v Európskom parlamente s cieľom vyvolať diskusiu a prinútiť Európsku komisiu, aby sa problému venovala.

Podobné výhrady zazneli aj vlani, česká strana ich ale odmietla a Varšava sa nakoniec rozhodla, že sa na Európsku komisiu neobráti.

Najväčší rozruch v médiách vyvolalo ruské embargo na dovoz potravín. Postihlo to poľský vývoz v hodnote 1,2 miliardy eur, pričom Poľsko len do Česka vyváža ročne výrobky za 1,6 miliardy eur, upozornila Rzeczpospolita. Celkovo do EÚ smerujú štyri pätiny poľského vývozu, z čoho vyplýva aj dôležitosť voľného pohybu tovaru na trhu EÚ pre poľských roľníkov a spracovateľov.

„Tí si ale stále viac sťažujú, že teoretický zákaz budovania prekážok v niektorých krajinách obchádzajú. Najvýraznejšie prípady sa týkajú Česka, čo potvrdila správa poradenskej firmy Pricewaterhou­seCoopers, vypracovaná na zákazku odvetvia a na základe dotazníkov zaslaných vývozcom,“ napísal denník.

„Vývozcovia sa sťažujú predovšetkým na úradnú kontrolu potravín,“ uviedol v Bruseli generálny riaditeľ Poľskej federácie výrobcov potravín Andrzej Gantner.

Poliaci podľa denníka argumentujú, že systém, ktorý má slúžiť k objektívnemu odhaľovaniu prípadov ohrozujúcich spotrebiteľa, je v Česku zameraný na poľské potraviny, rovnako ako mediálna kampaň, ktorá vraj má poľské potraviny zdiskreditovať. „S médiami bojovať nebudeme. Ale o kontroly by sa mala zaujímať Európska komisia,“ povedal Gantner.

Poľské združenia výrobcov potravín odovzdali svoje argumenty poslancom Európskeho parlamentu, uviedla Rzeczpospolita. Andrzej Grzyb z Poľskej ľudovej strany tvrdil, že má podporu najväčšej poslaneckej skupiny v EP, európskych ľudovcov, k spísaniu rezolúcie, ktorá by mohla presvedčiť Európsku komisiu, aby sa o problém zaujímala. Podľa vývozcov nezáujem komisie vedie k tomu, že sa negatívne praktiky šíria.

Za príklad diskriminácie správa označuje, že úrady vyžadujú v predstihu 48 hodín údaje o presnom množstve a cene vyvážaných výrobkov a uplatňujú prísne finančné sankcie za akékoľvek odchýlky. Podľa vývozcov 30 percent poľských výrobkov na trhu EÚ naráža na diskriminačné praktiky, ktorých prekonanie v priemere zaberie štyri dni v mesiaci a dodatočné náklady dosahujú štyru percentá hodnoty vývozu.

Podobné informácie o správe Pricewaterhou­seCoopers sa objavili aj v ďalších poľských médiách. Poľským vývozcom podľa denníka Gazeta Wyborcza strpčujú obchodovanie na únijnom trhu neopodstatnene časté veterinárne a zdravotné kontroly, negatívne kampane v médiách a dodatočné požiadavky na dokumenty.

„Polená pod nohy“ Poliakom najčastejšie hádže Česko, ale aj Nemecko, Španielsko, v menšej miere Británia a Slovensko. „Česko je zjavne krajinou, ktorá stavila na prekážky,“ uviedol Gantner. Podľa neho už nejde o „excesy“ jednotlivých politikov, ale o systémový protekcionalizmus šíriaci sa úniou.

Príčinou rastúceho tlaku na poľských vývozcov je vraj paradoxne ich úspech: od roku 2008 sa vývoz poľských potravín zvýšil o takmer 70 percent, na únijnom trhu potom z 8,3 miliárd na vlaňajších 13,9 miliárd eur. Osem percent vývozu poľských potravín mieri do Česka, oproti 29 percentám do Nemecka, avšak podiel poľských potravín na českom trhu vlani presiahol 18 percent. Poľsko je teraz siedmym najväčším vývozcom potravín v EÚ, predstihlo okrem iného Britániu a Dánsko.

Na údajnú diskrimináciu v Česku si poľskí vývozcovia sťažovali aj vlani. Avšak poľský minister poľnohospodárstva Marek Sawicki po rokovaní so svojím českým náprotivkom Marianom Jurečkom povedal, že spor okolo údajne príliš prísnych českých kontrol pokladá Varšava za uzavretý a na komisiu sa neobráti. Jurečka uviedol, že si za prácou dozorných orgánov stojí a že poľské potraviny a dovozcovia „neboli zaťažovaní intenzívnejšou kontrolou vo vzťahu k objemu dovozu“.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny