Klaus brojí proti euru, vraj zhoršilo krízu

Spoločná európska mena nechránila eurozónu pred nedávnou hlbokou krízou a ani jej dopady nezmiernila, uviedol český exprezident Václav Klaus. Krajiny s eurom podľa neho dopadli v kríze horšie ako krajiny s vlastnou menou. Navyše euro znížilo zásadným spôsobom vnútornú ekonomickú disciplínu jednotlivých krajín a ani nepomáha mnohýcm krajinám k rýchlejšiemu návratu ekonomickej úrovne nad predkrízovú úroveň.

17.06.2015 13:45
Václav Klaus Foto: ,
Václav Klaus
debata (16)

Klaus to uviedol na stredajšom stretnutí organizovanom českým týždenníkom Euro. Česká republika by sa preto nemala podľa neho snažiť o rýchle prijatie eura a zároveň by si mala stanoviť vlastné kritériá pre takýto krok.

„Urýchlené zavedenie eura u nás v žiadnom prípade neodporúčam, a navyše to ani nechcem. Ako ukazujú prieskumy verejnej mienky, nechce to ani výrazná väčšina obyvateľov Českej republiky,“ uviedol Klaus.

Bývalý prezident sa domnieva, že by sa Česká republika nemala pri prijatí eura riadiť požiadavkami EÚ, ale stanoviť si vlastné kritériá. „Tie by mali hovoriť, či tam chceme a či nám to niečo prinesie,“ uviedol.

Uplynulé desaťročie podľa Klausa ukázalo, že napriek ekonomickým poučkám euro neochránilo členské krajiny pred krízou, navyše na ne zlý ekonomický vývoj dopadol s väčšou silou než na krajiny s vlastnou menou.

Navyše vznik eura podľa Klausa znížil radikálne vlastnú vnútornú domácu disciplínu jednotlivých krajín. „Vznikom eura došlo k rozmazaniu zodpovednosti, kompetencií a právomocí. Bez eura by signály o nebezpečnom zadlžovaní dopadli na jednotlivé krajiny eurozóny rýchlejšie. A o pár rokov skôr by došlo k opatrnejšej rozpočtovej politike,“ uviedol Klaus.

Prezident Miloš Zeman sa na konci mája stretol s premiérom Bohuslavom Sobotkom (ČSSD), ministrom financií Andrejom Babišom (ANO) a guvernérom Českej národnej banky Miroslavom Singerom. Témou ich stretnutia bola otázka prijatia eura v Českej republike. Zeman je zástancom rýchleho prijatia eura. Sobotka po stretnutí uviedol, že terajšia vláda o termíne prijatia eura rozhodovať nebude. Zároveň dodal, že nie je podľa neho o čom robiť referendum, ktoré navrhol po stretnutí minister financií Andrej Babiš (ANO). Ten je odporcom rýchleho prijatia eura.

Euro je v súčasnosti technicky možné prijať podľa odborníkov aj politikov najskôr v roku 2020. Proti zavedeniu spoločnej európskej meny je podľa prieskumu CVVM momentálne 69 percent Čechov, naopak, 24 percent ľudí by korunu za euro vymenilo, zvyšok nevie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro #Václav Klaus