Odchod Grécka z eurozóny si želá stále viac Nemcov

Väčšina Nemcov si želá, aby Grécko kvôli dlhovej kríze opustilo eurozónu. Ukázal to prieskum, ktorého výsledky v stredu zverejnila spoločnosť YouGov.

17.06.2015 09:57
debata (1)

Prvýkrát od začiatku roka tiež prevažuje počet ľudí, ktorí sa domnievajú, že sa Atény budú musieť spoločnej európskej meny vzdať.

Stúpenci odchodu Grécka z eurozóny prevažujú v Nemecku už od predĺženia platnosti súčasného záchranného programu na konci februára. Teraz by takzvaný Grexit uvítalo 58 percent opýtaných, čo je najviac od marca. Pokračovanie gréckeho členstva v eurozóne si želá len 28 percent Nemcov.

Hoci sa Nemci stavali k členstvu Grécka v eurozóne odmietavo, väčšina ich doteraz bola presvedčená, že si Atény spoločnú menu udržia. Ešte v máji len 39 percent opýtaných verilo, že Grécko v nadchádzajúcom pol roku eurozónu naozaj opustí. Teraz sa tento podiel zvýšil na 49 percent, o zotrvaní Grécka v eurozóne je presvedčených 41 percent Nemcov.

Odchod Grécka z eurozóny podporujú predovšetkým stúpenci vládnych konzervatívcov (CDU/CSU) a sociálnych demokratov (SPD). Z oboch vládnych zoskupení zaznievala v posledných dňoch kritika gréckych vyjednávačov, ktorí zatiaľ nedospeli k dohode s medzinárodnými veriteľmi na podmienkach poskytnutia ďalšej finančnej pomoci.

Rokovania medzi Grékmi a ich veriteľmi, ktoré majú zabrániť hroziacej platobnej neschopnosti Grécka a možnému odchodu krajiny z eurozóny, cez víkend skrachovali. V pondelok sa obe strany navzájom obviňovali z nedostatočnej ústretovosti a nejavili ochotu k ďalším ústupkom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok povedala, že chce urobiť všetko, čo bude možné, pre udržanie Grécka v eurozóne. Nedokázala však odhadnúť, či sa tento týždeň podarí nájsť dohodu medzi Aténami a veriteľmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #trojka veriteľov #eurozóna