Tsipras vytiahol starú hrozbu, bez dohody nezaplatí dlhy

Grécky premiér Alexis Tsipras dal v utorok najavo, že ak sa Grécku nepodarí uzavrieť včas novú dohodu o finančnej pomoci s medzinárodnými veriteľmi, nezaplatia Atény svoj dlh Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorý je splatný koncom mesiaca.

16.06.2015 20:39
debata (15)

Podľa gréckych denníkov Kathimerini a To Vima požaduje šéf gréckej vlády „dôstojnú dohodu a reštrukturalizáciu zahraničných dlhov“.

Tsipras sa zveril so svojimi zámermi niekoľkým predstaviteľom opozičných parlamentných strán pri utorňajšom stretnutí na úrade vlády. „Vláda nezaplatí MMF, pokiaľ nebude do konca mesiaca dohoda s veriteľmi,“ povedal Tsipras vodcovi liberálnej a proeurópskej strany To Potami Stavrosovi Theodorakisovi. Podľa zdrojov z vedenia tejto strany sa grécky premiér zdá byť pevne rozhodnutý urobiť tento jednostranný krok, ak dohoda s veriteľmi nebude pre Grécko „prospešná“.

Podľa čerstvo zvolenej šéfky gréckych socialistov (PASOK) Fofi Genimataovej zároveň zdôraznil, že dohoda s veriteľmi musí zabezpečiť finančnú injekciu a musí obsahovať ich záväzok, že pristúpia k odpísaniu časti gréckych dlhov, ktorých súčasná výška je podľa Grékov, ale aj mnohých medzinárodných ekonómov, nesplatiteľná.

„To, čo je teraz na stole, nie je riešenie,“ povedal tiež v rozhovore so zástupkyňou pravicovo konzervatívnej Novej demokracie Dorou Bakojannisovou s poukazom na to, že aj keby nakoniec vláda ustúpila a dohodu podpísala, nikdy by to vraj neprešlo parlamentom.

Zároveň upozornil, že ak by nakoniec došlo k výhodnej dohode pre Grécko a napriek tomu ju krajne ľavicové krídlo jeho vládnej formácie Syriza nechcelo prijať, potom by bol nútený sa s ňou pustiť do otvorenej vojny. „Nikto nie je ľavicovejší ako ja,“ vraj podotkol.

Tsipras v utorok tiež vystúpil pred poslaneckou skupinou Syriza, pričom zdôraznil, že MMF je „zločinne zodpovedný“ za situáciu, v akej sa Grécko v súčasnosti nachádza. Dodal, že skutočné vyjednávanie s veriteľmi sa začína až teraz.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna