Juncker vyčíta gréckej vláde, že klame o návrhoch Bruselu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa v utorok ostro ohradil voči tomu, ako grécka vláda verejne interpretuje požiadavky komisie pri snahe o vyriešenie gréckej dlhovej krízy.

16.06.2015 20:30
debata (11)

Juncker podľa agentúry Reuters reagoval veľmi podráždene a grécky kabinet obvinil, že klame svojich voličov.

„Nezaujíma ma grécka vláda, určite ma ale zaujíma grécky ľud,“ povedal Juncker a poznamenal, že mnohí „trpia viac než ostatní v Európskej únii“ pre snahu znížiť Grécku dlhy.

„Debata v Grécku aj mimo Grécko by bola jednoduchšia, keby grécka vláda hovorila, čo presne komisia naozaj navrhuje. Kladiem Grékom za vinu, že tvrdia gréckej verejnosti niečo, čo nezodpovedá tomu, čo som ja povedal gréckemu premiérovi,“ zdôraznil šéf Európskej komisie.

Juncker, ktorý v poslednej dobe kritizoval gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa za to, že s ním nedokázal dospieť k dohode, upozornil, že komisia nepodporuje zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na lieky a elektrinu, ako tvrdí grécka strana. Naopak, navrhla iné spôsoby, ako vylepšiť grécky rozpočet, vrátane „mierneho zníženia“ výdavkov na obranu.

Tsipras v utorok tvrdil, že na základe návrhov komisie by sa DPH na elektrinu zvýšila o desať percentuálnych bodov. Grécky minister zdravotníctva zase vyhlásil, že je proti tomu, aby sa zvyšovala DPH na lieky.

Grécko má do konca tohto mesiaca splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dlh v celkovej výške približne 1,6 miliardy eur. Peniaze ale nemá. Ak sa s veriteľmi nedohodne na uvoľnení zvyšných 7,2 miliardy eur z predtým dohodnutého záchranného programu, ocitne sa na pokraji štátneho bankrotu. MMF je spolu s Európskou komisiou a Európskou centrálnou bankou (ECB) jedným z hlavných veriteľov Grécka.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna