Slovenská pošta má novú balíkovú linku za 4 milióny eur

Slovenská pošta, a.s. v utorok v Bratislave uviedla do prevádzky novú automatizovanú balíkovú triediacu linku.

16.06.2015 19:26
Slovenská pošta, balíky, baliaca linka Foto: ,
Pracovníčka pošty počas slávnostného spustenia novej balíkovej triediacej linky Slovenskej pošty na Tomášiikovej ulici v Bratislave.
debata (12)

Spolu s veľkým vertikálnym výťahom stála 4 mil. eur. S kapacitou 8 500 balíkov za hodinu a úspešnosťou vytriedenia vyše 99 % je najvýkonnejšia a najmodernejšia na Slovensku. Ako štátna spoločnosť informovala, predchádzajúca zastaraná triediaca linka z roku 1994 dokázala reálne spracovať menej ako tisíc balíkov za hodinu s úspešnosťou vytriedenia menej ako 30 %. Nová triediaca linka sa nachádza v spracovateľskom stredisku Slovenskej pošty na Tomášikovej ulici a má dráhu v dĺžke 142 metrov. Každý balík je presne vytriedený za 24 až 28 sekúnd.

„Automatizované triedenie balíkov prostredníctvom tejto modernej výkonnej linky prinesie významnú racionalizáciu a zvýšenú efektívnosť prevádzkových postupov,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. „Touto modernejšou technológiou sa zároveň znížia oneskorenia a chybovosť spracovateľského procesu, spôsobené ľudským faktorom a morálne opotrebovanými technológiami. Slovenská pošta sa dnes zaradila medzi technologickú špičku,“ dodal.

Prevádzkový riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik informoval, že nová triediaca linka bude mať pozitívny dopad na kompletný logistický reťazec, čiže rýchlejšie spracovanie zásielok, rýchlejšia nakládka a výprava poštových kurzov. „Zároveň sa podstatne zefektívni aj systém sledovania zásielok Track and Trace“, poznamenal. V Bratislave sa spracúva zhruba polovica listov a balíkov medzi zásielkami Slovenskej pošty. Výstavba linky spolu s komplexnými stavebnými úpravami trvala jeden a pol roka. Je plne kompatibilná s medzinárodným systémom eCIP a zvýši kvalitu služieb.

Dlhodobým strategickým záujmom Slovenskej pošty je zvýšiť podiel na perspektívnom balíkovom trhu. „Internet nám každoročne veľmi výrazne uberá na listových zásielkach, čo nám spôsobuje mnohomiliónové výpadky v príjmoch. Naopak, ten istý internet nám dáva priestor na silný rast na balíkovom trhu, pretože tovary objednané cez internet je potrebné doručovať k zákazníkom,“ vyhlásil Drucker. Ak chce Slovenská pošta na tomto trhu uspieť, podľa neho nevyhnutne k tomu potrebuje adekvátne technické kapacity.

Slovenská pošta plánuje v druhej polovici tohto roka sprevádzkovať novú balíkovú triediacu linku aj v Košiciach a nahradiť zariadenie z roku 1974. Pôvodná koncepcia automatizovaného spracovávania balíkov spoločnosti bola schválená ešte v roku 2008. V rámci nej pošta v roku 2010 uviedla do prevádzky modernú triediacu linku na balíky v Žiline a tá automatizovane spracováva balíky s úspešnosťou 91 %.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta