Ukrajina zatiaľ platí svoje dlhy

Ukrajina platí všetky svoje záväzky aj napriek problémovým rokovaniam s veriteľmi.

16.06.2015 15:29
debata (9)

Ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková to vyhlásila v utorok s tým, že záväzky voči Rusku v hodnote troch miliárd dolárov sa od iných záväzkov nelíšia.

Ukrajina rokuje s veriteľmi o reštruktura­lizácii dlhu, ktorý má hodnotu 23 mld. USD. Narazila však na nesúhlas veriteľov. Rozdielny pohľad majú veritelia na to, či je potrebné odpisovať dlhy. V máji Ukrajina schválila zákon, ktorý umožňuje pozastavenie platieb, ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu. Jaresková však povedala, že Ukrajina moratórium zatiaľ neuplatnila. "Pokračujeme v splácaní všetkých záväzkov,“ vyhlásila ministerka. Neskôr v ukrajinskom parlamente však uviedla, že Ukrajina by mohla zastaviť obsluhu svojho dlhu, ak sa jej nepodarí dosiahnuť dohodu, ktorá umožní splniť tri podmienky, ktoré stanovil Medzinárodný menový fond (MMF).

Ukrajina by podľa Jareskovej naďalej mohla získať prostriedky od MMF aj v prípade, že prestane platiť veriteľom. "Zastavenie platieb nie je hrozná vec a nemalo by zastaviť program od MMF,“ upozornila Jaresková.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Ukrajina