Varufakis nechystá nový zoznam reforiem, žiada o pomoc Merkelovú

Grécky minister financií Janis Varufakis sa na nadchádzajúcom rokovaní ministrov financií eurozóny nechystá predložiť nový návrh reformných opatrení, ktoré od Aténa požadujú medzinárodní veritelia výmenou za zvyšné peniaze z predĺženého úverového programu.

16.06.2015 05:00
debata (3)

Varufakis to podľa agentúry Reuters vyhlásil v rozhovore s nemeckým denníkom Bild. Grécki vyjednávači sú ale podľa neho kedykoľvek k dispozícii, aby so svojimi partnermi našli celkové riešenie.

Zástupcovia troch veriteľských inštitúcií, teda Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, sa musia vrátiť k rokovaciemu stolu s „jasným, silným mandátom“, povedal tiež Varufakis.

Zopakoval pritom svoj apel na nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa odhodlala k „príhovoru nádeje“ a vyslala signál, že Európa skoncuje so svojim volaním po prísnych gréckych úsporách. Odvolal sa pritom na podobný prejav, ktorý bol po skončení druhej svetovej vojny určený Nemecku.

Na otázku, či Varufakis predloží nový zoznam reforiem, ktorý od Atén požadujú medzinárodní veritelia, minister odpovedal: „Nie, pretože Euroskupina nie je tým správnym miestom, kde predstavovať návrhy, o ktorých sa nediskutovalo a nerokovalo predtým na nižšej úrovni,“ citoval Reuters zo zverejnených výňatkov z rozhovoru.

Rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi, ktoré majú zabrániť hroziacej platobnej neschopnosti Grécka a možnému odchodu krajiny z eurozóny, počas víkend skrachovali. V pondelok sa obe strany navzájom obviňovali z nedostatočnej ústretovosti a nejavili ochotu k ďalším ústupkom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna