Ruská ekonomika klesla o 2,2 percenta

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku medziročne znížil o 2,2 percenta. Oznámil to v pondelok ruský štatistický úrad. Spresnil tak svoj odhad z polovice mája, podľa ktorého pokles ekonomiky predstavoval len 1,9 percenta.

15.06.2015 15:57
debata (128)

Ruská ekonomika sa stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársku situáciu navyše komplikujú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej krí­ze.

Oficiálna prognóza ruskej vlády počíta na celý tento rok s poklesom ekonomiky o 2,8 percenta po minuloročnom raste o 0,6 percenta. V budúcom roku však vláda očakáva návrat k rastu, ktorý by mal dosiahnuť 2,3 percenta.

Vláda je tak optimistickejšia než Medzinárodný menový fond (MMF). Ten v budúcom roku očakáva rast HDP o púhych 0,2 percenta po tohtoročnom prepade o 3,4 percenta.

Ruská centrálna banka sa v pondelok rozhodla podporiť domácu ekonomiku znížením základnej úrokovej sadzby o jeden percentuálny bod na 11,5 percenta. Banka tento rok úroky znížila už tretíkrát, základnú sadzbu tak zredukovala celkovo o štyri percentuálne body.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP #sankcie