Premiér boj za elektrárne v Ríme odložil

Premiér posúva pracovnú cestu do Ríma, ktorú mal pôvodne naplánovanú na utorok budúceho týždňa. Stretnúť sa mal so šéfom talianskeho energetického gigantu Enel Francescom Staracem.

12.06.2015 14:53 , aktualizované: 13.06.2015 00:00
debata (12)

Témou mal byť prípadný odpredaj časti slovenských elektrární. Taliansky Enel momentálne finišuje s výberom kupca pre svoj 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach. Oficiálne mali ponuku podať tri spoločnosti, neoficiálne aj Slovenská republika. Záujem o kúpu elektrární však prejavila aj Čínska národná jadrová spoločnosť, ktorá podľa generálneho riaditeľa Enelu Francesca Staraceho ponuku ešte nepodala.

„Nebola ešte prezentovaná ponuka, ale myslím si, že bude,“ skonštatoval podľa agentúry Reuters Francesco Starace. Odhady, koľko by mohol podiel v elektrárňach stáť, sa pritom rôznia. Enel ešte v marci predpokladal sumu v hodnote necelých 2,9 miliardy eur. Túto sumu môže znížiť aj fakt súvisiaci s nedostavanými dvoma blokmi v jadrovej elektrárni Mochovce.

Slovensko by taliansky podiel v Slovenských elektrárňach nekúpilo ani za oveľa menej peňazí. Podľa slovenského premiéra Roberta Fica je totálnym nezmyslom zo strany talianskeho Enelu žiadať za svoj 66-percentný podiel v zadlžených Slovenských elektrárňach sumu 1 miliardu eur. „Môžem potvrdiť, že dôjde k posunu tejto cesty. Mám na to vážne dôvody, prečo som sa takto rozhodol. Preto o nejakej pozícii, s ktorou pôjdeme na rokovanie do Ríma s Enelom, budeme informovať bezprostredne pred odchodom na túto pracovnú cestu,“ skonštatoval premiér Robert Fico.

Talianska spoločnosť by chcela predaj svojho podielu realizovať do konca júna. Počas návštevy Slovenska začiatkom mája generálny riaditeľ spoločnosti Francesco Starace pripustil, že je ochotný predať Slovenské elektrárne aj po častiach. „Nepôjdeme do žiadneho dobrodružstva. Pôjdeme len do takých rozhodnutí, ktoré posilnia pozície slovenského štátu, tak aby SR mala aj kontrolu nad týmto podnikom,“ skonštatoval v máji, naopak, Robert Fico. Dnes vlastní Slovenská republika 34-percentný podiel. Premiér dlhodobo trvá na tom, že vláda s predajom nebude súhlasiť, pokiaľ Enel nedokončí tretí a štvrtý blok atómovej elektrárne v Mochovciach.

Okrem potvrdených ponúk od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a slovensko-maďarského konzorcia Slovnaftu a MVM ponuku mal podať aj fínsky Fortum. O Slovenské elektrárne najnovšie prejavila záujem aj čínska, vládou kontrolovaná korporácia známa ako Čínska národná jadrová spoločnosť

„Ak by nad Slovenskými elektrárňami prevzali kontrolu Číňania, bol by to experiment a ja nechcem, aby sa experimentovalo s touto krajinou. Číňania navyše kupujú vždy s rôznymi garanciami, čo by so sebou prinášalo záväzky a riziká,“ hovorí energetický expert Karel Hirman, podľa ktorého by bolo najlepšie, keby sa Enel nejakým spôsobom dohodol so slovenskou vládou. Všetky ostatné riešenia vníma ako otázne. „Aj nedostavané Mochovce sú obrovský otáznik. Najlepšia by preto bola dohoda umožňujúca bezpečnú dostavbu Mochoviec,“ dodáva Hirman.

Prípadný záujemca u kúpu elektrární si so sebou ponesie aj dlh Enelu, ktorý sa viaže na Slovenské elektrárne. Ten ku koncu minulého roka dosiahol 620 miliónov eur. Kúpa Slovenských elektrární so sebou prináša aj prípadné komplikácie v súvislosti so súdnymi spormi so Slovenskou republikou, ktorých je viac ako desať. Talianska spoločnosť sa svoj podiel rozhodla predať, pretože znižuje dlhy v rámci skupiny. Dôvodom podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Francesca Staraceho je aj náročnosť existencie vo výrobnom monopole, keď menšinovým akcionárom je vláda, ktorá nesúhlasí s formou privatizácie.

Agentúrnu správu sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel