Kyjev varoval, že už čoskoro môže prestať splácať dlhy

Kyjev by mohol v priebehu niekoľkých týždňov prestať splácať peniaze držiteľom ukrajinských štátnych dlhopisov, ak sa s nimi nedohodne na reštrukturalizáciu dlhu. Uviedla to podľa denníka Financial Times ukrajinská ministerka financií Natalija Jarešková počas návštevy Spojených štátov.

11.06.2015 10:17
debata (60)

Podľa informácií agentúry Reuters ministerka v USA spomenula aj návrh na odpis 40 percent hodnoty ukrajinských dlhopisov vydaných v dolároch.

Ukrajina dúfa, že vďaka dohode o reštruktura­lizácii dlhu so súkromnými veriteľmi ušetrí priebehu nasledujúcich štyroch rokov viac ako 15 miliárd dolárov.

Dohoda je podľa agentúry Reuters jednou z podmienok záchranného programu, v rámci ktorého má Ukrajina od Medzinárodného menového fondu (MMF) a ďalších organizácií získať celkom 40 miliárd dolárov.

Ukrajina sa následkom zlého hospodárenia a konfliktov so separatistami na východe krajiny pohybuje na pokraji štátneho bankrotu. Ukrajinský parlament v máji schválil zákon umožňujúci pozastaviť splátky zahraničných dlhov, ktorý chce Kyjev využiť na tlak na súkromných ​​veriteľov pri rokovaní o reštruktura­lizácii dlhu. Cieľom ukrajinskej vlády a MMF je podľa denníka Financial Times dosiahnutie dohody o reštruktura­lizácii dlhu do konca júna.

Jarešková však naďalej predpokladá, že Ukrajina v júli dostane ďalšiu časť peňazí zo záchranného programu, aj keby sa Kyjevu nepodarilo na reštrukturalizácii dlhu dohodnúť. Ministerka už skôr upozornila, že dohoda o reštruktura­lizácii je síce pre MMF dôležitá, nie je ale „nevyhnutnou podmienkou“ uvoľnenia ďalšej časti peňazí.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #dlhopis #Ukrajina