Do Rakúska prúdia vplyvní ľudia, stretáva sa tajuplný Bilderberg

Na 63. stretnutí takzvaného Bilderbergského klubu sa v stredu do rakúskeho alpského strediska Telfs zišli prví hostia zo zhruba 140 vplyvných svetových osobností z 22 krajín sveta. Do nedele budú rokovať za zatvorenými dverami v luxusnom tirolskom hoteli Interalpenhotel. Rakúske úrady kvôli tomu sprísnili pravidlá pre pohyb vo vzdušnom priestore nad Alpami.

10.06.2015 20:00
debata (161)

Bilderbergské konferencie mocných politikov, finančníkov, šľachticov, podnikateľov či lobistov sa usporadúvajú každoročne na rôznych miestach sveta už od roku 1954. Rokovania sú prísne tajné. V minulosti preto vzniklo veľa konšpiračných teórií, podľa ktorých sa usiluje Bilderberg o svetovú nadvládu a nový svetový poriadok.

Už od utorka v okolí dejiska stretnutia platí zákaz parkovania – hrozí pokuta 500 eur. Od stredy sú v okruhu 50 kilometrov, teda napríklad aj v známej oblasti Stubaital, obmedzené lety klzákov, bezpilotných lietadiel či paragliding.

V tirolskom rezortu sú očakávaní napríklad generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, premiéri Holandska a Belgicka, britský minister financií George Osborne, riaditelia bánk ako Deutsche Bank, Royal Bank of Canada či HSBC alebo zástupcovia priemyselných gigantov Michelin, Shell či Google.

Organizátori konferenciu vnímajú ako fórum pre „neformálnu výmenu“ názorov na témy globálneho významu. Na programe rokovania by tak mohla byť kríza v Grécku alebo hrozba islamského štátu (IS).

Tento rok sa na bilderbergskú schôdzku nechystá nikto z Českej republiky. Najmenej raz – v roku 2008 – sa pritom rokovania Bilderbergu zúčastnil aj vtedajší český minister zahraničia Karel Schwarzenberg. Zo Slovenska ešte v časoch druhej vlády Mikuláša Dzurindu sa dvakrát stretnutia zúčastnil Ivan Mikloš, v tom čase minister financií.

Väčšina účastníkov má podľa agentúry APA priletieť na innsbrucké letisko a do alpského hotela ich po diaľnici A12 odprevadia policajné eskorty. O bezpečnosť mocných sa budú starať ich vlastné ochranky, ale aj rakúska špeciálna policajná jednotka Cobra. Kvôli akcii môže byť zmobilizovaných až 2100 rakúskych policajtov a ďalších 300 policajtov zo susedného Bavorska.

V sobotu sa proti konferencii chystajú protestným pochodom v Telfse demonštrovať jej odporcovia. Očakáva sa až 1000 účastníkov. Na parkovisku na príjazdovej ceste k hotelu Interalpenhotel sa má už od piatku konať trvalá manifestácia so 150 účastníkmi. Odporcovia schôdzky kritizujú predovšetkým jej neverejnosť a vysoké verejné náklady kvôli bezpečnostným opatreniam.

Bilderberský klub bol pomenovaný podľa hoteli Bilderberg v holandskom Oosterbeeku, kde sa uskutočnila prvá konferencia.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Bilderberg