Za licencie SAP a Microsoftu dá štát desiatky miliónov

Ministerstvo financií plánuje obstarať služby podpory a licencie spoločnosti Microsoft v predpokladanej hodnote 47 miliónov eur.

10.06.2015 16:24
debata (2)

Ako informoval v stredu rezort financií, cieľom plánovaného verejného obstarávania je v prvom rade zabezpečiť pokračovanie služieb podpory pre desktopové a serverové licencie v majetku štátu a v prípade potreby mať možnosť nakúpiť licencie. Výsledkom verejnej súťaže bude centrálna rámcová dohoda.

„Naviac, oproti súčasnosti bude môcť ministerstvo financií pružnejšie manažovať využívanie licencií na základe aktuálnych potrieb jednotlivých organizácií, a to vďaka možnosti zníženia úrovne desktopových licencií,“ konštatovalo ministerstvo. Zároveň sa licencie budú môcť kombinovať a tým pádom ich flexibilne presúvať medzi organizáciami zahrnutými v centrálnej rámcovej dohode. Štát tak podľa MF urobí ďalší krok k systémovejšiemu zabezpečovaniu podpory a softvérových licencií. „Už v súčasnosti sa centrálne nakupujú licencie Oracle,“ doplnil rezort.

Vďaka zmluvným vzťahom so spoločnosťou Microsoft uzatvoreným podľa uznesení vlád z rokov 2002, 2005, 2008 a 2012 môžu organizácie verejnej správy nadobúdať licencie firmy za zvýhodnených cenových podmienok. V súčasnosti MF zabezpečuje pre 32 rezortov (spolu 165 organizácií) služby podpory na 86 548 desktopových licenciách využívaných štátnymi úradníkmi. Trvanie zákazky stanovil rezort na 48 mesiacov.

Ako ďalej informovalo ministerstvo financií, rezort vyhlási verejnú súťaž na licencie spoločnosti SAP a s tým súvisiace služby podpory v odhadovanej hodnote 50 mil. eur. S tým, kto predloží najvýhodnejšiu ponuku, bude podpísaná centrálna rámcová zmluva na 48 mesiacov. Cieľom verejného obstarávania, ako aj následného centrálneho nákupu licencií, je podľa zverejnených informácií naďalej znižovať náklady na zabezpečenie licencií a súvisiace služby podpory.

Softvérové licencie SAP sa vo verejnom sektore na Slovensku používajú od roku 1998 predovšetkým v oblasti nosných ekonomických, logistických a manažérskych informačných systémov ako sú Štátna pokladnica, Jednotné účtovníctvo štátu či Informačný systém Poľnohospodárskej platobnej agentúry.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #ministerstvo financií #SAP