FNM bude existovať už len do konca roka, nahradí ho agentúra

Zrušenie Fondu národného majetku SR (FNM) bez vytvorenia Správcovskej agentúry je podľa premiéra Roberta Fica nemožné.

10.06.2015 14:22
debata (4)

"Aj v politike platí, že diabol je skrytý v detailoch. V prípade FNM sa proces ukončenia činnosti zdal byť jednoduchý, ale zistili sme, že presuny aktív, ktoré sú v rukách fondu, je neuveriteľná komplikovaná procedúra. Nejaké obdobie tak bude musieť pôsobiť nejaká malá agentúra. Podstatné je, že FNM prestáva existovať,“ uviedol Fico na tlačovej besede po rokovaní vlády.

Novovytvorená agentúra by mala byť podľa návrhu zákona kontrolovaná primárne vládou SR, pričom tá bude menovať členov štatutárneho orgánu agentúry. "Z dôvodu väčšej flexibility v hospodárení agentúry sa navrhuje, aby jej rozpočet schvaľovala vláda, pričom na určité druhy nakladania s majetkom agentúry bude nevyhnutný predchádzajúci súhlas ministerstva financií. Všetky kompetencie a úlohy vykonávané doposiaľ FNM v oblasti privatizácie prejdú v zásade do pôsobnosti ministerstva hospodárstva,“ konštatuje sa v návrhu zákona.

"Predkladaný návrh zákona ruší FNM bez likvidácie s právnym nástupcom, ktorého úlohou bude postupne vysporiadavať záväzky FNM vyplývajúce z pasívnych súdnych sporov, z dlhopisov a reštitúcií a iných privatizačných záväzkov bez dopadu na štátny rozpočet,“ dodal rezort hospodárstva.

Miškov: FNM, symbol rabovania, treba zrušiť

Vznik Správcovskej agentúry sa nepozdáva strane SKOK!. Podľa nezradeného poslanca NR SR Jozefa Kollára navrhnutý zákon je v rozpore so záujmami Slovenska, pretože oslabí kontrolu nad správou a rozpredajom štátneho majetku. "Nezrušenie FNM, len jeho premenovanie, vyhovuje nielen Robertovi Ficovi, ale aj politikom, ktorí chcú prísť po ňom. My presadzujeme zrušenie FNM bez náhrady,“ konštatoval jeho kolega Martin Chren.

„FNM, symbol rabovania a rozkrádania, treba zrušiť bez náhrady, a nielen premenovať,“ povedal na tlačovej konferencii predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Fond národného majetku #SKOK