Diaľnice: Prišlo aj na východ. Prešov a Košice sa obídu

Vodiči jazdiaci po Prešove v súčasnosti veľa dôvodov na úsmev nemajú. Chýbajúci obchvat krajského mesta strpčuje život nielen vodičom, ale aj domácim obyvateľom. O pár rokov sa však všetko zmení. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začala hľadať zhotoviteľa diaľničného obchvatu Prešova. Závidieť však nemusia ani susedné Košice. Do ďalšej fázy sa dostala aj príprava juhovýchodného obchvatu najväčšieho mesta východu.

10.06.2015 07:00
debata (13)
zväčšiť
dialničná sieť, východ Slovenska, graf

„Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila verejné súťaže na zhotoviteľov stavieb diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh a D1 Budimír – Bidovce,“ uviedli diaľničiari.

Prešovský úsek nielenže odkloní tranzitnú dopravu z centra mesta, ale aj dokončí diaľničné spojenie Prešova s Košicami. Navyše ide o pomerne významný úsek v celkovom diaľničnom spojení Bratislavy a Košíc.

Súčasťou takmer osemkilometrového západo–južného obchvatu Prešova bude aj viac ako dva kilometre dlhý tunel Prešov. NDS predpokladá, že daný úsek bude možné postaviť za 369,5 milióna eur. Doba výstavby je stanovená na štyri roky.

V minulosti sa výstavba obchvatu mala realizovať už od roku 2012, no nestalo sa tak. „Vyhlásenie verejnej súťaže na dostavbu diaľnice D1 je dobrou správou pre Prešovčanov. Konečne sa aj Prešov dočká prvej časti diaľničného obchvatu, ktorá odťaží dopravu z časti Levočskej ulice a celej ulice Obrancov mieru. Dnes sa však intenzita, hlavne tranzitnej, dopravy zmenila a čoraz viac poľských a tureckých kamiónov využíva trasu od poľských hraníc smerom na Košice, ktorá vedie cez najhustejšie obývané štvrte Prešova,“ povedal Štefan Kužma, viceprimátor Prešova.

Práve z toho dôvodu Prešov požaduje čo najrýchlejšie začatie výstavby aj severného obchvatu, ktorý vytvorí rýchlostná cesta R4 v úseku Prešov, západ – Kapušany, ktorého realizácia bola niekoľkokrát odsunutá.

Druhým úsekom D1, na výstavbu ktorého hľadajú diaľničiari zhotoviteľa, je Budimír – Bidovce. Po výstavbe rýchlostnej cesty R2 v úseku Košice, Šaca – Košické Oľšany bude D1 tvoriť juhovýchodný obchvat mesta Košice. Za tento úsek s dĺžkou viac ako 14 kilometrov by štát mal zaplatiť vyše 209 miliónov eur. Výstavba by mala trvať tri roky.

Hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková uviedla, že ak súťaže prebehnú bez problémov, stavať by sa mohlo začať ešte v tomto roku. Záujemcovia môžu svoje ponuky v oboch prípadoch predkladať do 29. júna. Finančné prostriedky na výstavbu zabezpečia eurofondy.

Hlavnú časť obchvatu Košíc však na seba prevezme rýchlostná cesta R2. NDS minulý týždeň podnikla nové kroky k vydaniu stavebného povolenia, a teda aj samotnej výstavbe. Diaľničiari vyhlásili verejnú súťaž na vypracovanie dokumentácie na stavebné povolenie, na dokumentáciu pre ponuku, oznámenie o zmene navrhovanej činnosti, na výkon autorského dozoru a koordinátora dokumentácie pre budúcu stavbu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany. NDS očakáva vydanie stavebného povolenia na 21,5–kilometrový úsek rýchlostnej cesty v roku 2017. Výstavba bude nasledovať počas troch rokov. Odhadované náklady na realizáciu obchvatu predstavujú viac ako 393 miliónov eur.

„Skutočnú cenu stavby samozrejme určí až verejná súťaž na zhotoviteľa,“ povedal Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Zároveň dodal, že významnú čas nákladov na výstavbu daného úseku pokryjú eurofondy.

Rýchlostná cesta po svojom vybudovaní odvedie tranzitnú dopravu z už existujúceho vonkajšieho obchvatu mesta. Diaľničný obchvat bude začínať pri vstupnom areáli spoločnosti U.S. Steel v Šaci a pokračovať bude okolo Hanisky, 420 metrov dlhým mostom ponad rieku Hornád cez mestskú časť Krása a ďalej pozdĺž Torysy. Pri Košických Oľšanoch sa napojí na diaľnicu D1.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #diaľnice #Prešov