Pripravte sa, odkázal Gazprom Európe. Cez Ukrajinu plyn nepotečie

Ruský plynárenský gigant Gazprom v utorok potvrdil, že v roku 2019 ukončí tranzit zemného plynu do západnej Európy cez Ukrajinu.

09.06.2015 20:08
debata (162)

Zástupca výkonného šéfa spoločnosti Alexander Medvedev zároveň vyzval Európsku úniu, aby urýchlila rozhodovanie o alternatívnych trasách, aby si zaistila dodávky aj po tomto dátume.

„Po roku 2019 nebudeme exportovať plyn cez Ukrajinu. Zákazníci budú dostávať plyn na (novo)dohodnutých miestach dodania,“ citovala Medvedeva agentúra Reuters.

Gazprom môže garantovať zazmluvnené objemy plynu na novom odovzdávacom uzle pre západnú Európu, ktorý plánuje postaviť na turecko-gréckej hranici, uviedol Medvedev. Podľa neho je ale na EÚ, aby rozhodla, ako odtiaľto bude surovinu odoberať. Dodal, že o tejto veci je nutné čoskoro rokovať, aby bol čas na výstavbu potrebnej infraštruktúry na európskej strane.

Zhruba polovica ruského plynu určeného pre Európu prúdi cez Ukrajinu, s ktorou má teraz Moskva veľmi napäté vzťahy. Gazprom tento rok rozbehol prípravy na stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, odkiaľ by mal ruský plyn prúdiť ďalej do Európy.

Firma prišla s týmto projektom po tom, keď koncom minulého roka kvôli nezhodám s Európskou úniou odstúpila od výstavby plynovodu South Stream. Ten mal obchádzať Ukrajinu a privádzať ruský plyn cez Čierne more na Balkán.

Európska komisia uvádza, že zatiaľ nedostala žiadne konkrétne plány týkajúce sa plynovodu do Turecka. Turecký minister energetiky Taner Yildiz v pondelok Reuters povedal, že Gazprom zrejme začne vlastnú stavbu plynovodu do konca tohto mesiaca. Medvedev uviedol, že Gazprom už dohodol takmer všetky podmienky kontraktu s tureckou štátnou spoločnosťou Botas a na cene sa obe strany dohodnú zrejme ešte tento mesiac.

Rusko zabezpečuje približne tretinu spotreby plynu v Európskej únii, kde však dopyt po plyne v posledných rokoch klesal. Gazprom disponuje najväčšími zásobami plynu na svete, má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov a je kľúčovým dodávateľom pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina