Železnice SR a Ruské železnice plánujú spoločné projekty

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Ruské železnice plánujú spolupracovať pri uskutočnení spoločných projektov v železničnej preprave.

09.06.2015 11:06
debata (8)

Chcú tak dosiahnuť zvýšenie objemu nákladnej prepravy medzi Ruskom a Slovenskom, vrátane tranzitu cez ich územie pri využití ruského a slovenského železničného systému. Vyplýva to z memoranda o spolupráci medzi oboma spoločnosťami podpísaného pred týždňom v Moskve.

„Strany sa dohodli zdokonaľovať proces organizovania prepráv, zlepšovať technické vybavenie a zavádzať nové technológie, prispievať k vykonávaniu elektronickej výmeny údajov počas medzinárodných nákladných prepráv,“ informovala v utorok agentúru SITA o obsahu memoranda hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. „Majú v úmysle rozvíjať kontajnerové prepravy v medzinárodnej železničnej doprave, zvyšovať intenzitu prechodu kontajnerových vlakov za účelom prilákania doplňujúcich objemov nákladu na trasách, prechádzajúcich cez územia Ruska a Slovenska,“ dodala Pavliková. Obe železničné spoločnosti za týmto účelom príjmu opatrenia na optimalizáciu podmienok a technológie kontajnerových prepráv, vrátane organizovania pravidelných vlakov podľa grafikonu.

Štátny správca železničnej infraštruktúry potvrdil, že príprava rozšírenej štúdie realizovateľnosti pre plánovanú spornú výstavbu širokorozchodnej trate z Košíc do Bratislavy a Viedne pokračuje v rámci harmonogramu. „ŽSR prostredníctvom expertov konzultujú odborné otázky, týkajúce sa rozšírenej štúdie realizovateľnosti,“ uviedla Pavliková. Na príprave projektu podľa nej naďalej plnohodnotne participujú aj Ukrajinské železnice.

Spoločný podnik ruských, ukrajinských, slovenských a rakúskych železníc Breitspur Planungsgesellschaft (Breitspur) so sídlom vo Viedni dal vypracovať štúdiu realizovateľnosti pre širokorozchodnú železnicu medzinárodnému konzorciu firiem Valbek, Bernard a Obermeyer. Slovensko v spoločnosti Breitspur zastupujú ŽSR. Hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho Silvia Belešová v pondelok informovala, že ak štúdia realizovateľnosti nepreukáže napríklad dostatočné tovarové toky, tak do ďalších technických štúdií Breitspur nepôjde a práce sa nezačnú. Naopak, ak štúdia povie, že projekt je uskutočniteľný a financovateľný, tak sa v projektovej príprave bude pokračovať ďalej.

Opozícia projekt kritizovala ako nezmyselný, škodiaci záujmom SR a ohrozujúci pracovné miesta v prekladiskovej stanici v Čiernej nad Tisou a prekladisku kontajnerov v Dobrej na východe Slovenska. Niektorí odborníci potvrdili, že projekt môže mať pre SR význam, len ak bude na jej území aj prekladisková stanica tovarov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Železnice SR