Veritelia Ukrajiny sú sklamaní, rokovania o dlhu viaznu

Veritelia Ukrajiny dali v piatok najavo sklamanie z toho, že s Kyjevom nenašli základ na rokovania o reštrukturalizácii dlhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

06.06.2015 07:30
debata (15)

Veritelia na čele so spoločnosťou Franklin Templeton pritom absolvovali telekonferenciu, ktorá mala reštrukturalizáciu dohodnúť a Kyjevu tak otvoriť cestu k záchrannému programu za 40 miliárd dolárov pod vedením Medzinárodného menového fondu (MMF).

Ukrajinské ministerstvo financií v piatok uviedlo, že návrhy veriteľov na reštrukturalizáciu dlhu sú neprijateľné. Držitelia dlhopisov by vraj pre dosiahnutie dohody mali urobiť viac.

Výmenou dlhu chce vláda v Kyjeve do roku 2018 ušetriť viac ako 15 miliárd dolárov. Otvorilo by jej to cestu k uvoľneniu ďalších finančných prostriedkov z programu MMF. Ukrajina sa snaží dohodnúť sa s veriteľmi na podmienkach reštrukturalizácie v objeme 23 miliárd dolárov, trvá ale na tom, aby veritelia pristúpili na zníženie hodnoty dlhopisov. Túto požiadavku ale výbor veriteľov odmieta.

„Výbor začiatkom mája predložil návrh, ktorý by tu záťaž rozdelil a ktorý by krajinu priniesol úľavu v objeme približne 15,8 miliardy dolárov. Boli by splnené aj tie tri podmienky, ktoré stanovil MMF,“ oznámil veriteľský výbor. „Sme sklamaní, že sme zatiaľ nenašli východisko k detailnejším rokovaniam hlavných hráčov a stále dúfame, že je v záujme Ukrajiny, aby sa tieto rokovania začali čo najskôr,“ píše sa v oznámení výboru.

Ukrajinskej ministerstvo financií uviedlo, že návrh veriteľov, ktorý súvisí s rozvahou ukrajinskej centrálnej banky, je neprijateľný, pretože predpokladá použitie rezerv tejto banky, čo je podľa ministerstva v jasnom rozpore s ukrajinskými zákonmi.

Ukrajinský parlament v máji schválil zákon, ktorý chce Kyjev využiť na tlak na súkromných ​​zahraničných veriteľov v rámci rokovania o reštruktura­lizácii dlhu. Zákon, ktorý vláde umožňuje pozastaviť splátky zahraničných dlhov, podpísal pred viac ako týždňom ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Ceny ukrajinských štátnych dlhopisov denominovaných v dolároch tento týždeň výrazne spevnili a dostali sa na maximá za niekoľko mesiacov. Reagovali tak na optimizmus, ktorý investori vkladali do rokovaní medzi veriteľmi a vládou. Očakávalo sa, že bude dohodnutý nižší odpis dlhu, než boli pôvodné predpoklady.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Ukrajina