Rast slovenskej ekonomiky vystupňoval tempo

Trend zvyšovania makroekonomickej výkonnosti slovenskej ekonomiky pokračoval aj v tomto roku. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, tvorba reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) sa v prvom štvrťroku medziročne zvýšila v stálych cenách o 3,1 %, čo bolo o 0,8 percentuálneho bodu viac ako v rovnakom období minulého roka.

05.06.2015 10:25
debata (3)

Bolo to podľa úradu najrýchlejšie tempo rastu za posledné tri roky. V bežných cenách objem HDP vzrástol o 2,7 % a dosiahol 17,807 mld. eur. Po očistení o sezónne vplyvy sa v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2014 reálne zvýšil o 0,8 %.

K zvýšeniu úhrnného dopytu prispel podľa úradu tak zahraničný, ako aj domáci dopyt. Vývoz výrobkov a služieb vzrástol, ale dynamika jeho rastu bola výrazne miernejšia ako v prvom štvrťroku 2014. Rast vývozu výrobkov a služieb sa medziročne zmiernil o 8 percentuálnych bodov na 4,4 % a dovozu výrobkov a služieb o 8,6 bodu na 4,3 %.

Domáci dopyt pokračoval vo svojom medziročnom raste vplyvom zvýšenia všetkých jeho zložiek. Jeho nárast o 2,4 % v rozhodujúcej miere ovplyvnil rast tvorby hrubého kapitálu o 6,4 %, z toho tvorby hrubého fixného kapitálu o 6,6 %. Výdavky na konečnú spotrebu vzrástli medziročne o 1,5 %, v tom na konečnú spotrebu verejnej správy o 1,6 %, na konečnú spotrebu domácností o 1,5 % a na konečnú spotrebu neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 3,2 %.

Výkonnosť národohospodárskych odvetví meraná hrubou pridanou hodnotou vzrástla v prvom štvrťroku 2015 medziročne o 2,5 %. Zo zvýšeného domáceho a zahraničného dopytu ťažila väčšina odvetví. Vývoj ovplyvnil najmä rast v pôdohospodárstve o 12 %, stavebníctve o 5,6 %, či priemysle o 4,4 %. Vyššiu pridanú hodnotu vytvorili aj odvetvia vo verejnej správe, vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci o 1,3 %, v činnostiach v oblasti nehnuteľností o 1,1 %, vo finančných a poisťovacích činnostiach o 0,9 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 0,8 %.

Pridaná hodnota sa podľa úradu znížila len v odborných, vedeckých a technických činnostiach, administratívnych službách o 0,8 %. Pozitívny trend úrad zaznamenal aj pri vyššom výbere čistých daní z produktov o 9,6 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #HDP