Eurokomisár Oettinger: Bratislava sa môže stať Silicon Valley

Bratislava sa môže stať podľa komisára EÚ pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günthera Oettingera slovenským Silicon Valley.

04.06.2015 19:18
Peter Pellegrini, Gunther Oettinger Foto: ,
Komisár Eڕ Gunther Oettinger a predseda NR SR Peter Pellegrini počas tlačovej besedy v rámci konferencie Globálne výzvy Európskej únie v Bratislave 4. júna 2015.
debata (14)

„Samozrejme nie, keď bude osamote, ale v spolupráci s ďalšími centrami, či už je to v Berlíne, Londýne, Paríži,“ povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Komisár ďalej skonštatoval, že Slovensko sa na budúcoročné predsedníctvo v Rade EÚ pripravuje zodpovedne. „Keďže digitálna agenda je prioritou nielen Európskej únie, ale aj Slovenska, to mi dáva presvedčenie, že sa nám podarí spoločne presadiť myšlienky, ktoré súvisia s digitálnym trhom,“ poznamenal Oettinger.

Ako ďalej informoval predseda Národnej rady SR a digitálny líder Peter Pellegrini, s komisárom diskutovali vo štvrtok o výzvach v oblasti Jednotného digitálneho trhu. „Je potrebné, aby sme v mnohých oblastiach nachádzali jednotné riešenia, pretože dnes máme 28 fragmentovaných digitálnych trhov. Na rozdiel od regulácie dopravy, je ešte stále veľký problém zjednotiť pôsobenie tých, ktorí na digitálnom trhu nakupujú, ale aj tých, ktorí chcú realizovať svoju produkciu a svoje výrobky,“ priblížil Pellegrini.

Predseda parlamentu s komisárom Oettingerom prebral aj otázku regulácie autorských práv, či obmedzenia geografického blokovania, ktoré by mali uľahčiť pohyb v digitálnom svete. Diskusia sa tiež venovala bezpečnosti v digitálnom priestore. „Tým, že smerujeme už pomaly k internetu vecí, budeme musieť byť schopní ochrániť naše domovy a do budúcna motorové vozidlá, možno lietadlá, pred tým, aby na ne boli vyvinuté kybernetické útoky,“ podotkol Pellegrini. Do konca tohto roka by podľa jeho slov malo vzniknúť v Bratislave centrum excelentnosti pre kybernetickú bezpečnosť.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #informatika