Cigariet v škatuľke pribudne. Na úkor zdravia fajčiarov?

Z kioskov a obchodov postupne vymiznú škatuľky s cigaretami, v ktorých je 19 kusov. Po novom ich bude 20. Staré balenia budú v obchodoch len do konca novembra tohto roka. Novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov má platiť od marca budúceho roka.

04.06.2015 07:00
debata (14)

V nej sa tiež uvádza, že sa zakazuje predaj balenia tabaku s hmotnosťou menšou ako 30 gramov. Nariadenie Európskej komisie sa nebude týkať len slovenských fajčiarov, ale zasiahne aj ostatné členské štáty. Ľudia, ktorí fajčia, môžu očakávať, že si za svoj zlozvyk pravdepodobne priplatia.

Priemerná cena cigariet sa momentálne pohybuje na úrovni 2,80 eura za škatuľku. Za túto sumu si kúpite napríklad cigarety značky Pall Mall alebo Philip Morris. O desať centov drahšie sú cigarety ako LM a Mars. Výrazný skok v cenovom rebríčku predstavujú cigarety Marlboro, za ktoré fajčiari zaplatia až 3,50 eura.

Jednotková cena najlacnejších cigariet tak vychádza aj s daňou zhruba na 14 centov za jeden kus. Ak v škatuľke pribudne o jednu cigaretu viac, zdražovanie by nemalo mať také fatálne dôsledky, ako by sa mohlo čakať, tvrdí ministerstvo financií. Priemerná cena by išla možno hore z 2,80 na 2,94 eura, otázne je, ako sa cena zaokrúhli.

"Podľa nášho názoru by sa jednotková cena za cigaretu nemala zvýšiť, keďže spotrebná daň sa nemení. Za škatuľku, v ktorej je dvadsať cigariet, by ste tak mali zaplatiť oproti súčasnej 19-kusovej škatuľke navyše len za jednu dodatočnú cigaretu,“ vyhlásil štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc.

Opačné stanovisko zastáva Ľubomír Drahovský zo spotrebnej agentúry Terno. Analytik tvrdí, že vyšší počet cigariet so sebou určite prinesie aj nárast ceny, ktorý však pravdepodobne nebude podliehať jednoduchému aritmetickému prepočtu. Európske nariadenie môže podľa neho spustiť v tabakových spoločnostiach tlak cien smerom nahor. O koľko, to si netrúfol odhadnúť. "Keby človek povedal, že škatuľka cigariet zdražie o jednu dvadsatinu, mohol by sa veľmi mýliť, pretože výslednú sumu ovplyvňujú najmä producenti cigariet,“ hovorí Drahovský.

V doložkách vplyvov vládny dokument počíta s tým, že zmena počtu cigariet v škatuľke pozitívne ovplyvní štátnu kasu. To znamená, že fajčiť by sa malo viac. Vychádza sa zrejme z toho, že sú fajčiari, ktorí napríklad za tri dni vyfajčia celú škatuľku a po novom možno nebudú riešiť, či za daný čas minuli 19 alebo 20 cigariet, ale pôjdu zo zvyku na štvrtý deň opäť do trafiky.

Novelu zákona vláda schválila tesne pred 31. májom, ktorý sa oslavuje ako Svetový deň bez tabaku. Európska komisia už v minulosti podnikla kroky, ktoré by mali ľudí od fajčenia odradiť. Malo ísť o varovné nápisy na každej škatuľke cigariet a odstrašujúce fotografie krčných nádorov. Búrlivou diskusiou si prešli aj mentolové cigarety, ktoré sú podľa Bruselu atraktívne hlavne pre začínajúcich fajčiarov. Najrizikovejšou skupinou sú práve mladiství a deti, pričom len na Slovensku si cigaretu zapáli približne 21 percent populácie nad 18 rokov. Občianske združenie Stop fajčeniu však považuje európske nariadenia za zbytočnú nadprácu úradníkov. Predseda združenia Peter Šťastný si myslí, že na to, aby človek skoncoval s fajčením, je potrebná hlavne spolupráca zo strany štátu, a nie vzhľad či počet cigariet v škatuľke.

„Prevencia je obrovské úsilie štátu, ktorý by mal svojimi zložkami vplývať na populáciu. Každé jedno euro investované do prevencie sa spoločnosti vráti v podobe tisícov ušetrených eur v zdravotníctve a v iných sociálnych oblastiach,“ vyjadril sa pre Pravdu Šťastný.

O tom, že fajčiari vynechajú pre možný nárast cien svoju poobedňajšiu kávu a cigaretu, silno pochybuje aj analytik Drahovský. Vlnu zdražovania zažili fajčiari naposledy pred tromi rokmi, keď sa v rámci úsporného balíčka zvyšovala daň na cigarety. Jedna škatuľka vtedy zdražela o desať centov. Fajčiarov nezastavilo ani znižovanie počtu cigariet z pôvodných dvadsať na súčasných devätnásť kusov pri rovnakej cene.

"Vtedy sa predpokladalo, že ľudia si budú šúľať cigarety, lebo spotrebná daň na sypaný tabak je nižšia. Tento jav sa však potvrdil hlavne v najchudobnejších slovenských regiónoch,“ spomína si Drahovský.

Konečnú cenu cigariet tvorí spotrebná daň, ktorá predstavuje viac ako polovicu z ceny. V hodnote škatuľky sa platí aj daň z pridanej hodnoty. Vyššie daňové zaťaženie je spôsobené tým, že fajčiari majú väčšiu pravdepodobnosť srdcovo-cievnych a pľúcnych ochorení. Len do apríla tohto roka vybral štát na spotrebnej dani z tabakových výrobkov takmer 198 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #cigareta #tabak