Nechajú Rusi Slovensku miliardy eur za plyn?

Niekoľko miliárd eur za tranzit plynu je v hre pri rokovaniach, ktoré absolvuje v utorok v Moskve premiér Robert Fico s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a predstaviteľmi ruskej vlády.

01.06.2015 20:00
Moskva, Kremeľ Foto:
Rokovanie slovenskej vládnej delegácie v Moskve ukáže, či Slovensko bude naďalej profi tovať z tranzitu ruského plynu.
debata (93)

Slovensko má zmluvu na tranzit ruského plynu až do roku 2028. Predsta­vitelia ruského Gazpromu však vyhlásili, že v roku 2019 už nepočítajú s prepravou plynu cez Ukrajinu. V takom prípade by však podľa dlhodobej zmluvy aj tak museli Slovensku platiť. Politické záujmy Ruska sa tak zjavne krížia s ekonomickými dosahmi.

Štátny Slovenský plynárenský priemysel vykázal za minulý rok zisk pred zdanením vo výške 483 miliónov eur. Značnú časť z týchto príjmov tvorili peniaze získané od spoločnosti Eustream, v ktorom má SPP polovičný podiel. Eustream ako prepravca plynu patrí pod Energetický a průmyslový holding v pozadí s českým boháčom Danielom Křetínským a finančnými žralokmi z J&T. Pri poplatkoch za tranzit plynu ide každoročne v prípade Slovenska o stámilióny eur a do roku 2028 o miliar­dy eur.

„Každý slovenský politik by v tejto situácii do Moskvy išiel,“ povedal pred rokovaniami slovenský premiér Robert Fico.

Ruská strana sa pred stretnutím vyjadrila slovami šéfa Gazpromu Alexeja Millera. Ten povedal, že Gazpromu nerobia vrásky avizované nové infraštruktúrne projekty v európskom plynárenstve vrátane projektu Eastring, ktorý iniciuje slovenský prepravca zemného plynu Eustream. To, že Rusi v roku 2019 už nepočítajú s tranzitom plynu cez Ukrajinu, Miller nespomenul.

Eastringom sa majú slovenské plynovody prepojiť až do Bulharska a ďalej do Turecka. Trasa je naplánovaná tak, že z plynovodu na východe Slovenska by sa spravila prepojka cez Maďarsko a ďalej by sa pokračovalo plynovými systémami smerom cez Rumunsko, Bulharsko a ďalej do Turecka. Na Balkáne je nedostatok plynu a z toho by Slovensko mohlo ťažiť. V prípade potreby by sa, naopak, plyn mohol prepravovať aj z Balkánu cez Eastring na Slovensko a ďalej na Západ.

Eastring je však považovaný skôr za určitú zálohu a budúci rozvoj, ale určite sa s ním nepočíta ako s náhradou za tranzit plynu, ktorý ide cez Ukrajinu. Rusi sa snažia Ukrajinu obísť a budujú nový plynovod cez Čierne more do Turecka a následne do Grécka a Talianska. Rovnako až do Talianska sa Európska komisia snaží dotiahnuť plyn z kaspických ložísk cez projekt Južný Koridor.

Európska komisia však upozornila, že zámer Gazpromu je proti dlhodobým kontraktom s európskymi odberateľmi. „Kontrakty, ktoré Gazprom s jednotlivými energetickými firmami má, sú veľmi presné nielen v objeme, ktorý sa má týmto firmám dodať, ale aj čo sa týka miest dodávok,“ povedal viceprezident Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Podobne argumentujú aj odborníci na Slovensku. „Úsmevné je, keď Alexij Miller povie, že kto bude chcieť po roku 2018 ruský plyn, nech si postaví po grécko-turecké hranice plynovody a tam nech si ten plyn zoberie. Napríklad v prípade Slovenska má totiž SPP podpísaný dvadsaťročný kontrakt s GazpromExportom na dodávku plynu, ale nie cez grécku hranicu, ale cez odovzdávaciu stanicu Veľké Kapušany na východnom Slovensku,“ dodal k téme nedávno šéf Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč.

Faktom však tiež je, že v prípade, ak by sa konflikt na Ukrajine, kde bojujú proruskí separatisti, vyhrotil a dodávky plynu by sa preto prerušili, Rusi by mohli argumentovať vonkajšími vplyvmi. V prípade neočakávaných okolností by za tranzit plynu platiť možno nemuseli, aj keď tranzitná zmluva je postavená na princípe – preprav alebo zaplať. V prípade sporu by konečné slovo mal súd.

Eustream podpísal v roku 2008 dvadsaťročný kontrakt na prepravu plynu cez územie Slovenska s tým, že počas 20 rokov sa má prepraviť asi 1 000 mld. kubických metrov plynu.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Robert Fico #plyn #Vladimir Putin