Únia varuje, Rusi získavajú atómové objednávky

Je v záujme každého členského štátu EÚ a prevádzkovateľov jadrových elektrární, aby si zachovali možnosti voľby. No z Bruselu zaznieva varovanie hlavne v prípade podceňovania diverzifikácie objednávok na výstavbu nových alebo dostavbu už rozbehnutých jadrových objektov.

01.06.2015 11:47
jadrova energia, mochovca, atomova elektraren,... Foto: ,
Jadrová elektráreň v Mochovciach.
debata (86)

V tomto smere má v strednej a vo východnej Európe monopolné postavenie ruská štátna spoločnosť Rosatom. Napriek upozorneniam Bruselu jeho zahraničné objednávky v minulom roku opäť vzrástli. Počas nedávneho rokovania s prezidentom Vladimirom Putinom Sergej Kirijenko, šéf Rosatomu, informoval, že spoločnosť dokázala zvýšiť objem zahraničných objednávok o 34 miliárd dolárov na celkových 101,4 miliardy. A to v čase, keď Rosatom, ako jediná spoločnosť na svete spájajúca celý cyklus jadrovej energetiky – počnúc ťažbou a obohacovaním uránu, predlžovaním životnosti a končiac odstavením jadrovej elektrárne, prejavuje pokračujúci záujem aj o účasť na projektoch výstavby nových blokov jadrových elektrární na území Slovenska.

„Myslím si, že tendre týkajúce sa iba samotnej výstavby sú na ústupe. Neriešia totiž komplex problémov súvisiacich s výstavbou jadrových elektrární. Práve ich riešenie sme dokázali úspešne dotiahnuť napríklad vo Fínsku či v Maďarsku. Tendre týkajúce sa výstavby neobsahujú napríklad lokalizáciu, dodávky paliva a jeho spracovanie po vyhorení,“ povedal pre Pravdu šéf Rosatomu Sergej Kirijenko. V rámci spomínaného uzavretého cyklu už dnes prostredníctvom dcérskej spoločnosti TVEL dováža spoločnosť vysoko kvalitné palivo aj do slovenských jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. Ide o jednu z foriem spolupráce, ktorá má dlhoročnú históriu.

V tomto roku oslavujú totiž Česko a Slovensko 60. výročie mierového využívania jadrovej energie, ktoré bolo odštartované medzivládnou dohodou z 23. apríla 1955 medzi vtedajším Československom a bývalým Sovietskym zväzom. Dohoda urýchlila nástup československej jadrovej energetiky a uľahčila zapojenie tunajších priemyselných podnikov a odborníkov do medzinárodných projektov.

Na Slovensku sú v súčasnosti v prevádzke 4 reaktory typu VVER, ktoré generujú viac ako polovicu všetkej elektrickej energie krajiny. Rusko už potvrdilo záujem o účasť aj na projektoch výstavby nových blokov jadrových elektrární na našom území. Rovnako je pripravené zúčastniť sa na prácach pri predlžovaní doby životnosti jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, zvyšovaní výkonu, modernizácii systémov, údržbe, opravách a dodávke zariadení pre existujúce bloky jadrových elektrární na Slovensku.

Hlasy, podľa ktorých je výzvou súčasnosti zníženie závislosti od Ruska ako významného bodu prijímaných stratégií energetickej bezpečnosti v Európe, narážajú, ako pripomenul portál Energia.sk, na existenciu v Európe 18 VVER blokov, v susednej Ukrajine ďalších 15. Predmetom diskusií je aj diverzifikácia dodávok paliva od inej firmy, ako je ruská spoločnosť TVEL. Existuje plán alternatívy dodávok od amerického Westinghouse, ktoré by však mohli byť dostupné o 1,5 až 2 roky. Rusi prichádzajú s rôznymi ponukami už dnes.

Napríklad Vasilij Zabavin, vedúci oddelenia údržby a opráv spoločnosti Rosatom Service, predstavil nedávno na Slovensku efektívne možnosti v oblasti predlžovania životného cyklu jadrových elektrární súčasne so zvyšovaním ich bezpečnosti a spoľahlivosti. Urobil to na príklade výmeny kondenzátorov turbín štvrtého bloku jadrovej elektrárne Balakovo v roku 2014. Ide o najnovšie riešenia, ktoré ušetria čas, ľudskú silu, ako aj finančné zdroje. Ako pripomína portál Energia.sk, novinkou je aj od marca v Rusku fungujúci prvý komplex spracovania jadrového odpadu s pomocou plazmy. Konkrétne v Novovoronežskej atómovej elektrárni.

O ňom, ale aj o mnohých iných aspektoch využívania jadrovej energie na mierové účely sa od pondelka diskutuje na VII. ročníku trojdňového moskovského medzinárodného fóra ATOMEXPO 2015 za účasti okolo tisíc odborníkov z celého sveta.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň #Mochovce #Rosatom #atóm