Merkelová sa snaží o obchodnú dohodu s USA ešte za Obamu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa snaží získať väčšiu podporu v Nemecku pre Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP). Uviedla to v rozhovore pre noviny Süddeutsche Zeitung.

31.05.2015 19:17
debata (22)

Merkelová dúfa, že obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými bude dokončená do januára v roku 2017, kedy americký prezident Barack Obama opustí prezidentský úrad. V opačnom prípade sa obáva, že v rokovaniach by mohla nastať „veľká pauza“.

„Spojené štáty sú jedným z najdôležitejších obchodných partnerov. Špeciálne pre našu exportne založenú ekonomiku sú USA najväčším trhom mimo EÚ, dokonca omnoho väčším ako Čína,“ povedala Merkelová. „Je pre mňa dôležité, aby transatlantický voľný obchod držal krok s regiónom Pacifiku,“ dodala ako odkaz na pokročilé rokovania medzi USA a Áziou o dohode o voľnom obchode.

Obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými by mala prehĺbiť prístup únie na trh USA, nesmie však oslabiť štandardy Európskej únie, ani právo na reguláciu vo verejnom záujme. Vyplýva to z návrhu odporúčaní, ktoré vo štvrtok schválil výbor Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP