Grécka ekonomika je opäť v recesii

Grécka ekonomika sa opäť prepadla do recesie. Hrubý domáci produkt krajiny (HDP) v prvom kvartáli oslabil o 0,2 %. Informoval o tom v piatok grécky štatistický úrad Elstat, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad zverejnený v polovici mája.

29.05.2015 14:45
debata (1)

Grécke hospodárstvo sa v poslednom kvartáli vlaňajška medzikvartálne zmenšilo o 0,4 %. Za recesiu sa zvyčajne považuje medzikvartálne oslabenie výkonu ekonomiky v dvoch za sebou nasledujúcich štvrťrokoch. V medziročnom porovnaní grécky HDP v sledovanom období spomalil svoj rast na 0,4 % z úrovne 1,3 % v posledných troch mesiacoch minulého roka.

Krehké oživenie gréckej ekonomiky zastavila politická nestabilita v krajine, ktorá v závere minulého roka viedla k vypísaniu predčasných parlamentných volieb a víťazstvu ľavice, ktorá odmieta politiku úsporných opatrení, čo spôsobilo, že v posledných mesiacoch je hospodárstvo opäť pod tlakom. Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa od januárového nástupu do úradu neúspešne rokuje s veriteľmi o ďalšej finančnej pomoci výmenou za reformy. Bez odblokovania pomoci krajine hrozí Grécku platobná neschopnosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #HDP