Opozícia chce hovoriť o kauze Lemikon, zatiaľ to nepresadila

Opoziční poslanci chcú využiť všetky dostupné cesty na to, aby sa dozvedeli, ako chce vláda získať späť na Slovensko vyše 13 mil. eur, ktoré národná lotériová spoločnosť Tipos poslala cyperskej spoločnosti Lemikon.

28.05.2015 14:47
debata (2)

Ako na štvrtkovom brífingu povedal poslanec NR SR Pavol Zajac (KDH), poslanci Smeru-SD odmietli tak mimoriadny finančný výbor s touto témou, ako aj zaradenie tohto bodu do programu parlamentnej schôdze. Ako doplnil, pokúsi sa ešte raz navrhnúť tento bod a keď ho znovu odmietnu, tak ďalšou možnosťou môže byť mimoriadna schôdza. Krajnou možnosťou by bol návrh na odvolanie ministra financií. „Nešlo by nám ani tak o samotné odvolávanie, ale o tú správu, ako sa 13 mil. eur vráti na Slovensko,“ povedal Zajac.

Vládni poslanci v stredu 13. mája neschválili program zasadnutia výboru pre financie, ktorý sa mal zaoberať kauzou Lemikon. Opoziční poslanci chceli, aby minister financií Peter Kažimír a predseda predstavenstva Tiposu Ján Barczi povedali, akým spôsobom budú vymáhať vyše 13 mil. eur, ktoré Lemikon zinkasoval na základe mimosúdnej dohody z roku 2008. Na výbor sa dostavil štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc, ktorý podľa Zajaca mal so sebou aj predmetnú správu, ale vládni poslanci odmietli tento bod programu. Avizované prerokovanie v pléne tiež neprešlo.

Poslanec Mostu-Híd Ivan Švejna je z prístupu vládnych poslancov sklamaný. Vyvoláva to podľa neho podozrenie, že Smer-SD má čo skrývať. „Schránkové firmy sú pliagou tejto spoločnosti. Zase jedna megakauza, kedy schránková firma zarobila veľké peniaze a daňoví poplatníci prerobili,“ skonštatoval na brífingu Švejna. Povinnosťou podľa neho je informovať, ako táto kauza pokračuje. „Nikto nehovorí, že musí byť okamžite vyriešená, ale sú potrebné informácie,“ uviedol Švejna. „Dopredu hovoríme, že využijeme všetky možné politické dostupné prostriedky, aby sme nenechali túto kauzu ‚vyhniť‘,“ dodal Švejna.

Podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR nemusí Slovensko platiť cyperskej spoločnosti Lemikon. Najvyšší súd zrušil rozsudok, podľa ktorého mala národná lotériová spoločnosť Tipos poslať na Cyprus 14,1 milióna eur. Peniaze mal Tipos zaplatiť za to, že v rokoch 1996 až 2002 podľa bratislavského krajského súdu neoprávnene pomenoval svoje lotérie menami Športka, Šanca a Mates. Najvyšší súd toto rozhodnutie zrušil. Slovensko v roku 2008 poslalo na účet cyperskej spoločnosti Lemikon 13,3 milióna eur. Po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR môže tieto peniaze vymáhať späť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lemikon