Slovensko vlani prišlo o 330–tisíc turistov

Slovenský cestovný ruch sa pomaly zviecha zo dna. Domácemu turizmu nežičil minulý rok, keď na Slovensku trávilo dovolenku 3,72 milióna turistov. Oproti roku 2013 išlo o medziročný pokles o 7,9 percenta, respektíve o 330–tisíc.

28.05.2015 12:30
debata (13)

Pozitívnym trendom bol však prínos cestovného ruchu k výkonu slovenskej ekonomiky, ktorý bol vyšší o 16,1 milióna eur. Podľa údajov Národnej banky Slovenska išlo o celkový prínos takmer vo výške dvoch miliárd eur.

Pokles turistov si mnohí spájajú hlavne so slabou zimou v minulom roku, ktorá nehrala do karát viacerým lyžiarskym strediskám. Pod nižší počet návštevníkov zo zahraničia sa podpísala aj nepriaznivá situácia na Ukrajine a kolísajúci kurz eura.

zväčšiť
turisti na Slovensku, graf

Podľa údajov Slovenskej agentúry pre cestovných ruch sa však zdá, že domáci cestovný ruch sa dostáva z najhoršieho. Len v prvom štvrťroku zavítalo do našich končín viac ako 818–tisíc cestovateľov, čo predstavuje medziročný rast o 4,1 percenta. Rovnako tento rok rastú aj príjmy z turizmu, ktoré dosiahli 405,2 milióna eur a medziročne tak stúpli o 9,5 milióna eur.

Do našej krajiny sa prišli pozrieť hlavne turisti zo susedných štátov, ako je Česko, Maďarsko, Poľsko a Rakúsko. O slovenskú kultúru prejavili prekvapujúco záujem aj Taliani, Nemci a Briti.

To, že vlaňajšok dopadne zle, sa avizovalo vopred. Slovensko v turizme v úvode vlaňajška padalo ako jediná krajina EÚ. Na rozdiel od iných štátov máme turizmus priveľmi nadviazaný na snehové podmienky. Navyše jednotná úroveň DPH na Slovensku na tovary aj služby vrátane turizmu je európskou raritou.

„Sme jediná krajina v rámci Európy, kde vývoj počtu návštevníkov nemá pozitívne číslo. Napriek tomu, že ostatné krajiny dokázali v minulom roku rásť,“ konštatoval prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

Cestovný ruch chce naštartovať aj vládnuci Smer. Štát chce od budúceho roka finančne podporiť 120–tisíc žiakov piateho a siedmeho ročníka základných škôl a druhákov na stredných školách, ktorí absolvujú školy v prírode či lyžiarske zájazdy. Piataci dostanú na tento účel príspevok vo výške 100 eur a siedmaci a druháci na strednej škole dotáciu 150 eur. Celkovo tak ročne štát podporí žiakov sumou 600–tisíc eur.

Od očakávanej podpory v podobe dovolenkových poukazov, na ktoré sa mali poskladať aj zamestnávatelia, Smer upustil. „Ak chce Slovensko v cestovnom ruchu rásť, potrebuje aspoň dva piliere. Jedným je, tak ako doteraz, nepoľavujúca orientácia na primárne trhy. Druhým je diverzifi kácia a zameranie sa na vzdialené a zámorské trhy s vysokým potenciálom rastu, ako sú napríklad Ázia alebo Latinská Amerika,“ konštatovala generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Marta Kučerová.

S vyšším počtom turistov by Slovensko mohlo v budúcnosti počítať aj vďaka novým dopravným prepojeniam. Do Popradu začali lietať priame linky z Londýna a z Rigy, čo je kľúčové hlavne pre turistov z pobaltských a škandinávskych krajín. Od konca minulého roka môžu za zážitkami vycestovať na Slovensko ďalší turisti, keďže sme nadviazali spojenie aj s krajinami z Blízkeho východu a Ázie vďaka leteckej linke z Dubaja do Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus