Bločková lotéria ožíva. Výhier bude viac

Štát pripravuje od jesene tohto roka zmeny v bločkovej lotérii, o ktorú v poslednom roku Slováci prestávali mať záujem.

28.05.2015 00:00
Národná bločková lotéria, bloček, bločky Foto: ,
Bločková lotéria sa odrazila od dna. Počet prihlásených bločkov stúpol z 2,5 milióna na 3,5 milióna mesačne.
debata (29)

V čase jej spustenia v septembri 2013 bolo prihlásených do jedného žrebovania vyše 7 miliónov bločkov, o pár mesiacov na to sa ich počet znížil na približne 2,5 milióna. Národná lotériová spoločnosť Tipos si pred časom dala vypracovať prieskum, na základe ktorého jej vyšlo, že zatraktívniť lotériu sa jej podarí vďaka rozšíreniu počtu výhercov.

„Ľudia v prieskume jasne dali najavo, že chcú radšej veľa malých výhier ako jednu veľkú. Už dnes teda každý týždeň vyhrá sto hráčov sumu 100 eur, plus jeden vyhráva generovaný jackpot,“ povedal hovorca Tiposu Rastislav Čépe.

Od jesene by sa počet výhercov mal zvýšiť, Čépe zatiaľ nespresnil, o koľko. „Pokles záujmu je pri uvedomení si obrovských čísiel z úvodu lotérie pochopiteľný, pretože žiadna lotéria na svete sa dlhodobo neudrží na najvyššej úrovni a vždy má tendenciu stabilizovať sa na určitej úrovni. Presne to sa stalo aj v prípade Národnej bločkovej lotérie. Pravidelne aktualizujeme web lotérie, podporujeme ju aj televíznymi spotmi a PR aktivitami. Na jeseň, pri jej druhom výročí, pripravujeme niekoľko prekvapení,“ odkázal Čépe.

Žrebovanie bločkovej lotérie je každých sedem dní. Celková výška výhry pre jedno žrebovanie je tvorená sumou 10–tisíc eur, teda 100 výhercov po 100 eur. Okrem tejto sumy je každých sedem dní vyžrebovaný aj jeden výherca jackpotu, aktuálne dosahuje úroveň 3–tisíc eur.

Do vlaňajška mala lotéria Prvú a Druhú šancu. V rámci Druhej šance mohli súťažiaci dokonca vyhrať aj osobný automobil. Aktuálne má lotéria iba Prvú šancu s týždennou periodicitou, ako aj TV šancu s dennou periodicitou. „Lotéria je každý pracovný deň na televíznej obrazovke, kde naši hráči vyhrávajú aj zaujímavé ceny od partnerov,“ potvrdil Čépe.

Lotérii pribúdajú aktívni hráči

Národná bločková lotéria bola spustená ako jedno z opatrení na boj s daňovými únikmi na registračných pokladniciach v septembri 2013. Najvyššie počty registrácií dosahovala v októbri, novembri a decembri 2013. Od mája 2014 sa počet registrovaných bločkov stabilizoval na úrovni okolo 4 miliónov mesačne, neskôr klesol až k číslu 2,5 milióna.

V posledných mesiacoch je tento počet približne na úrovni 3,5 milióna mesačne. Týždenne sa v priemere registruje 750– až 900–tisíc bločkov. Pri poslednom žrebovaní to bolo 787–tisíc bločkov. Ku dnešnému dňu má bločková lotéria viac ako 540–tisíc užívateľských účtov hráčov, ktorí registrujú bločky cez web alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Lotéria začínala v roku 2013 s počtom hráčov menším ako 150–tisíc. Tipos má takisto aktuálne 23 ofi ciálnych partnerov, cez ktorých si ľudia môžu bezplatne zaregistrovať bloček z nákupu do lotérie. Urobia to za nich pokladníci stlačením jedného tlačidla.

Reťazce či firmy, ktoré sa zapojili takýmto spôsobom do lotérie, museli upraviť pokladnice a zaškoliť zamestnancov. Väčšina to urobila na svoje náklady, napríklad sieť predajní FaxCopy vyčíslila celkové náklady spojené s úpravou softvéru a nasadením systému do predajní na zhruba 3–tisíc eur. Bloček registrujú bezplatne.

Na druhej strane Tesco, ktoré sa zapojilo do lotérie v máji minulého roka a stále je v skúšobnej prevádzke, všetky registrácie bločkov s hodnotou viac ako jedno euro spoplatnilo sumou šesť centov.

Daniari si lotériu pochvaľujú

Finančná správa tvrdí, že vďaka bločkovej lotérii sa výrazne zvýšila efektívnosť pri odhaľovaní nelegálnych elektronických registračných pokladníc.

„V roku 2013 realizovala finančná správa 14 520 kontrol elektronických registračných pokladníc, pričom zistila 7 509 porušení, čo predstavuje takmer 52 percent prípadov. V roku 2014, kedy lotéria fungovala už celý rok, realizovala Finančná správa spolu 22 075 kontrol pokladníc, pričom zistila 6 488 porušení, čo predstavuje necelých 30 percent. Medziročne teda došlo k viac ako 22–percentnému poklesu porušení pravidiel používania pokladníc,“ informovala hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

Daniari často vďaka lotérii išli naisto, a to vtedy, ak dostali tip od nakupujúcich, že bloček nie je možné zaregistrovať. Vďaka tomu daňová kobra uskutočnila razie v menších obchodoch, ale aj na pumpách či v obchodných reťazcoch. Falošné bločky našli daniari aj v značkových obchodoch, aj keď nie vždy štátu nebola odvedená daň z pridanej hodnoty.

Únikom na dani z registračných pokladníc štát podľa odhadov ešte stále stráca zhruba 150 miliónov eur ročne. Daniari pri jednej z vlaňajších kontrolných akcií zistili, že obchodníci dokázali denne krátiť cez upravené pokladnice tržby priemerne na úrovni 65 až 95 percent. Strata na dani z pridanej hodnoty na jednej pokladnici tak vychádza pri súčasnej 20–percentnej sadzbe zhruba na 600 eur denne.

„Nakoľko každý bloček vydaný elektronickou registračnou pokladnicou mohol a môže byť teoreticky zaregistrovaný do lotérie, pričom registrácia sa podarí len v prípade, pokiaľ bol vydaný legálne a legálnou pokladnicou, obchodníci si musia dávať väčší pozor. Navyše každý bloček zaregistrovaný do lotérie môže byť teoreticky aj výherný, čo automaticky znamená spätnú kontrolu jeho pravosti, čím vytvárame tlak na obmedzenie spätných zmien vo fiškálnej pamäti pokladnice,“ uviedla Macíková.

Inštitút finančnej správy pri ministerstve financií však pri prínose bločkovej lotérie na štátny rozpočet nie je taký optimistický. Analytici inštitútu vypočítali, že potenciálny pozitívny vplyv bločkovej lotérie na ročný výnos dane z pridanej hodnoty bol za vlaňajšok iba 7 až 8 miliónov eur, pričom vláda pôvodne očakávala až dvojciferné číslo.

Štát však pri registračných pokladniciach prišiel napríklad aj so sprísnením sankcií za nevydanie bločku. Obchodníkom pri vydaní zlého dokladu hrozí pokuta od 330 až do 3 300 eur pri prvom porušení, pri druhom môžu udeliť pokutu až do výšky 6 600 eur. Pri treťom pochybení môžu daniari prevádzku zatvoriť a obchodníkovi odobrať živnostenské oprávnenie.

Pri prvom opakovanom a pri každom ďalšom porušení zákona bude súčasne s pokutou uložený aj zákaz predaja tovaru alebo poskytovania služby v lehote až do 48 hodín.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #bločková lotéria