Slovensko už nechce od Ruska cyklotrón, ale peniaze

Ruská federácia by mala na Cyklotrónové centrum SR poskytnúť namiesto tovarov financie, a to v rámci vysporiadania záväzkov z deblokácie ruského dlhu.

27.05.2015 13:15
debata (16)

Takýto postup schválila vláda na svojom stredajšom zasadaní. SR v súčasnosti už nemôže vynakladať ďalšie peniaze na odďaľovanie konečného riešenia projektu cyklotrónového centra. Výsledkom by totiž bolo znehodnocovanie technologických zariadení centra, ako aj rozostavanej budovy pavilónu J v areáli metrologického ústavu v Bratislave.

Do konca júna tak budú pokračovať rokovania s ruskou stranou o možnosti ponechať všetky doposiaľ skonštruované technologické súčasti centra i s príslušenstvom na pôde ruského Spojeného ústavu jadrových výskumov (SÚJV) Dubna pre ich ďalšie využitie v podmienkach SÚJV Dubna. Projekt by mali tak zavŕšiť do konca tohto roku.

Projekt cyklotrónového centra sa začal v roku 1996, kedy patril medzi východiská, ako deblokovať staré ruské dlhy. Cez tento kanál sa na projekt vynaložilo 122,5 milióna amerických dolárov. Potom prišiel aj príspevok Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v sume 2,5 milióna eur a napokon zo štátneho rozpočtu išlo 29 miliónov eur. Výsledkom je napoly rozostavaná budova centra v Karlovej Vsi v Bratislave a technológia zložená v Rusku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrónové centrum