Znížená DPH vyjde na 60 miliónov eur

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na základné potraviny z 20 % na 10 % by malo stáť rozpočet podľa predbežných odhadov rezortu financií zhruba 60 mil. eur.

25.05.2015 16:05
debata (4)

Pôjde tak o "najdrahšie“ opatrenie z druhého sociálneho balíka, ktorý vládny Smer-SD predstavil v sobotu po svojom straníckom sneme a ktorého celkovú cenu odhadujú na približne 200 mil. eur. Podľa ministerstva financií sa však dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na potraviny bude upresňovať, pretože momentálne sú ešte položky, ktoré by mali do zníženej sadzby spadať, len veľmi všeobecne a naširoko formulované.

V ďalšom kroku tak ministerstvo financií plánuje rokovania so zainteresovanými subjektmi, ktoré by mali parametre zníženia sadzby špecifikovať. Sústrediť sa chce však na slovenské potravinárske produkty. "V najbližšom období bude Ministerstvo financií SR intenzívne rokovať s výrobcami a predajcami a je úplne prirodzené, že sa budeme snažiť, aby sme zasiahli ten typ výrobkov, ktoré sa vyrábajú prevažne na Slovensku a majú podiel aj v predajných sieťach,“ uviedol pre agentúru SITA rezort financií. V zverejnenom pätnásťbodovom sociálnom balíčku sa spomína nižšia sadzba napríklad na čerstvé mäso, mlieko a maslo či chlieb a pečivo. Znížená sadzba na základné potraviny by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2016.

S reakciou na zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na základné potraviny už prišli napríklad zástupcovia farmárov a potravinárov prostredníctvom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Tí toto opatrenie vítajú, keďže podľa nich pomôže v doterajšom úsilí komory zvýšiť podiel slovenských produktov na pultoch obchodných sietí pôsobiacich na Slovensku.

K návrhu sa v pondelok vyjadril napríklad aj opozičný poslanec Alojz Hlina, ktorý podobný návrh na zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na základné potraviny predkladal v poslednom období už dvakrát, poslanci vládneho Smeru-SD ho však vtedy odmietli. Zníženie sadzby dva mesiace pred parlamentnými voľbami je tak zo strany Smeru podľa neho skôr prejavom cynizmu, ako skutočnej snahy pomôcť ľuďom. "Mňa mrzí, že sa tu neprijímajú zákony preto, aby pomohli ľuďom, ale preto, že zdvihnú preferencie. Smer je jedná cynická, studená mašinéria, cynický, studený, zákerný stroj na volebné preferencie,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Hlina.

Zároveň avizoval, že svoj návrh predloží aj tretíkrát preto, aby umožnil zníženie sadzby dane na základné potraviny ešte pred Vianocami a nie až od 1. januára 2016. Pri tomto postupe by sa mohla sadzba dane z pridanej hodnoty znížiť minimálne o dva mesiace skôr. Podľa Hlinu bude pritom zaujímavé sledovať počínanie poslancov Smeru-SD, či za návrh zahlasujú. Ak ho totiž odmietnu, budú totiž musieť za rovnaký návrh o niečo neskôr zahlasovať.

Žiadne ďalšie výraznejšie zmeny v sadzbách daní sa na Slovensku od začiatku budúceho roka zrejme nechystajú. Naznačil to aj premiér Robert Fico, ktorý na nedávnom fóre HN Clubu vyhlásil, že nepredpokladá, že by sa ešte v tomto volebnom období upravovali napríklad sadzby daní z príjmov.

Ministerstvo financií okrem spomínaného zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na základné potraviny avizuje od začiatku budúceho roka už iba úpravu spôsobu zdaňovania cigár a cigariek v rámci spotrebných daní. Tie by už nemali byť zdaňované podľa počtu kusov, ale podľa hmotnosti. Toto opatrenie však nie je súčasťou sociálneho balíčka a ministerstvo financií tvrdí, že k nemu pristupuje v súvislosti s bojom proti daňovým únikom, keďže často evidovali presun zdaňovania tabakových výrobkov, ktoré neboli v pravom slova zmysle cigary tak, že boli zdaňované ako cigara. Teda nižšou sadzbou dane a nie ako tabak, na ktorý sa uplatňuje sadzba vyššia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH