INESS kritizuje program zatepľovania zo sociálneho balíčka

Inštitút ekonomických a sociálnych štúdií INESS upozornil, že v rámci podpory štátu pri komplexnom zatepľovaní rodinných domov môžu byť zbytočne upravené aj dvojgeneračné domy, v ktorých sú obývané iba dve izby.

25.05.2015 13:23
debata (14)

„Aj v tomto prípade vláda tých istých občanov oberá o peniaze napríklad na vysokých poplatkoch v cene elektriny a na druhej strane chce znížiť výdavky domácností,“ uviedol analytik INESS Radovan Ďurana.

Analýza využitia eurofondov na zatepľovanie domov sociálnych služieb podľa ekonóma ukázala, že sa často zatepľujú budovy, ktoré nevyhovujú daným účelom. Tvrdí, že stanovenie cieľa čo najviac zateplených domov je minimálne pochybné. „Problémom Slovenska je nízka mobilita pracovnej sily a dotované investície do súkromných obydlí môžu mobilitu ešte viac znížiť. Dotácie budú navyše pri súčasných úrokových sadzbách relatívne nízkym stimulom – mnoho domov je zatepľovaných už dnes,“ dodal Ďurana.

Na komplexnom zateplení rodinných domov, vrátane výmeny okien, otvorov, dverí a striech, budú môcť ich majitelia ušetriť 30 % nákladov, ale maximálne šesťtisíc eur. Toľko im štát vráti naspäť, ak predložia doklady o zaplatení dane z pridanej hodnoty (DPH). Ide o jedno z pätnástich opatrení druhého sociálneho balíka, ktoré vládna strana predstavila na svojom víkendovom sneme. Premiér Robert Fico povedal, že to bude znamenať veľkú podporu pre výrobcov izolačných materiálov, malé stavebné firmy, ktoré môžu úpravy rodinných domov urobiť, ale najmä pre oficiálnu ekonomiku. „Očakávame od tohto produktu veľký synergický efekt,“ vyhlásil premiér.

Navyše, Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) by mal v prípade energeticky veľmi efektívne zateplených bytových domov poskytovať zľavu 15 % pri splácaní úverov. Pri úvere na zateplenie činžiaka napríklad 200 tis. eur by sa mesačná splátka mohla znížiť zhruba o sto eur, z 960 na 850 eur. „Je to pomoc pre ľudí, ktorí bývajú v štandardných bytoch v činžiakoch. Je to projekt, ktorý energeticky môže Slovensku významne pomôcť,“ očakáva Fico.

Ďalším opatrením v stavebníctve bude to, že spomedzi dodávateľov a subdodávateľov bude platiť DPH až posledný v reťazci. Takto sa podľa premiéra zamedzí nadmerným odpočtom dane pri stavebných prácach a ochránia sa firmy, ktoré často platili DPH, hoci nemali uhradené faktúry.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy – INEKO považuje viaceré opatrenia v druhom sociálnom balíku za neefektívne. „Nižšia DPH napríklad pomáha aj bohatým ľuďom, vyššia minimálna mzda vytvára bariéru pre zamestnávanie ľudí s nižšou kvalifikáciou. Navyše ide často o opatrenia, ktoré zvyšujú deficit verejných financií,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ INEKO Peter Goliáš. „Súčasný priaznivý vývoj ekonomiky by vláda mala využiť skôr na rýchlejšie znižovanie verejného dlhu a nie na rozdávanie peňazí potenciálnym voličom,“ dodal.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #INESS #zatepľovanie #sociálny balíček