Slovensko a 6 ďalších štátov žiada od Bruselu obmedziť silu reťazcov

Krajiny višegrádskej štvorky (V4) a ďalej Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko vyzvali Európsku komisiu, aby pripravila opatrenia na zamedzenie údajne neprimeranej ekonomickej sily obchodných reťazcov vo vzťahoch s ich dodávateľmi.

19.05.2015 16:21
debata (13)

Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia, na ktorom sa dohodli ministri poľnohospodárstva a ich zástupcovia na utorňajšej schôdzke v Bratislave.

„Vyzývame Európsku komisiu, aby pripravila súbor opatrení na zamedzenie dominantnej ekonomickej sily obchodných reťazcov. Predbežné stanovisko žiadame od komisie do konca roka 2015. Sme toho názoru, že len spoločný legislatívny rámec, ktorý bude schválený v celej EÚ, môže vyriešiť tento problém, ktorý má každá zo zúčastnených siedmich krajín tohto stretnutia na vlastnom trhu,“ povedal slovenský minister poľnohospodárstva Ľubomír Jahnátek, podľa ktorého sú napríklad marže obchodníkov vysoké.

Český minister Marian Jurečka presadzuje nastavenie férových obchodných podmienok, aby obchodné reťazce netlačili malé a stredné firmy produkujúce potraviny do predaja výrobkov pod ich náklady. „Na jednej strane dávame firme peniaze, na strane druhej reťazce svojou politikou tieto peniaze zo systému odsávajú preč neférovým a neetickým spôsobom,“ povedal Jurečka v súvislosti s dotáciami na podporu poľnohospodárov.

Opatrenia by podľa Jurečku mala zabezpečiť, aby sa obchodné vzťahy medzi dodávateľmi potravín a obchodnými reťazcami vyrovnali. Pripomenul, že EÚ už reguluje niektoré sektory, napríklad telekomunikácie či energetiku.

Podľa Jahnátka obchodné siete zneužívajú svoje ekonomické postavenia voči farmárom a potravinárskym podnikom. „Nemožno ďalej akceptovať prístup, keď jeden článok reťazca profituje na úkor ostatných subjektov. Súčasné výkupné ceny jednotlivých potravinárskych komodít sú tak nízke, že sú často pod výrobnými nákladmi,“ uviedol slovenský minister.

Povedal tiež, že kroky na obmedzenie sily obchodných reťazcov by mali zahŕňať rovnomernejšie rozdelenie marží medzi výrobcu a predajcov potravín. „Štruktúra ceny bude musieť byť taká, aby aj nižšie články potravinového reťazca mali možnosť prežiť a rozvíjať sa. Nemôže byť vysoká marža na jednej strane na úkor ostatných partnerov,“ dodal.

Ministri siedmich členských štátov EÚ po stretnutí v slovenskej metropole tiež upozornili na údajnú byrokraciu v súvislosti s poskytovaním únijných dotácií farmárom. „Žiadame zjednodušenie kontrol, aby sme nedávali ďalšiu záťaž na samotného farmára a aby prostriedky bolo možné získať za jednoduchších podmienok. Farmár je zaťažený nielen novými typmi kontrol, ale aj novými evidenciami, ktoré musia viesť. Žiadame zjednodušenie procesov,“ povedal Jahnátek.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #reťazce #V4