Po Zuzane chcú Slováci uspieť s húfnicou Eva

Slovenská firma KONŠTRUKTA-Defence uviedla na trh húfnicu Eva. S kalibrom 155 milimetrov má vyplniť medzeru na trhu medzi vyrábanými ľahkými a ťažkými húfnicami. Firma chce novú zbraň ponúkať i českej armáde. Na veľtrhu Idet v Brne to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Roman Ušiak. Cenu húfnice Eva firma zatiaľ nezverejnila.

19.05.2015 12:22
húfnica, Dana, Zuzana 2 Foto: ,
Húfnice Dana (vľavo) a Zuzana 2 podniku DMD Group v Dubnici nad Váhom.
debata (19)

KONŠTRUKTA-Defence je tradičný zbrojársky podnik, ktorý sa zaoberá vývojom delostreleckých systémov. Nová húfnica je samohybná s možnosťou automatickej streľby.

„Zapĺňa medzeru medzi ľahkými húfnicami, ktoré sú samohybné, ale nemajú automatické nabíjanie, a medzi ťažkými húfnicami, ktoré sa nedajú prepraviť lietadlom,“ uviedol Ušiak. Vývoj nového typu podľa neho trval len deväť mesiacov. Firma využila komponenty zo systému Zuzana 2, ktorý v Brne tiež ukazuje. Nová húfnice má hmotnosť 20,5 tony, môže ju tak prepraviť napríklad lietadlo Hercules.

„O tento typ výrobku je už teraz veľký záujem,“ uviedol Ušiak. Húfnica má tradičný podvozok z českej Tatry s pohonom šiestich kolies. „Sú tam len základné úpravy na zbraňovú nadstavbu,“ uviedol Ušiak. Firma plánuje húfnicu predávať aj v ČR. „Myslím, že záujem bude veľký aj v českej armáde,“ uviedol Ušiak.

Samohybné húfnice majú ženské mená od čias Československa. Prvá bola v 70. rokoch DANA, čo je skratka pre delo autonómne nabíjané automaticky. „Tým, že sa ženské meno dobre ujalo, sme aj v ďalších etapách pokračovali so ženskými menami. Nasledovala Zuzana, Zuzana 2 a teraz sme nechceli kaziť tradíciu,“ uviedol Ušiak.

Konštrukta bola založená v roku 1953 ako nástupca vývojového oddelenia Škodových závodov. Stroje vyrába spoločnosť ZTS. Materskou spoločnosťou je DMD Group v Dubnici nad Váhom. Typu Dana sa predalo 848 kusov. Bol to jediný systém vyrábaný v krajinách Varšavskej zmluvy, ktorý nakupoval aj Sovietsky zväz. Húfnic Zuzana sa podľa Ušiak od roku 1998 predalo 2000 kusov, novej verzie Zuzana 2 spolu 28.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #zbrojástvo