Dodávateľ energií v Británii prehlbuje spoluprácu s Rusmi

Pokiaľ sa zástupcovia Európskej únie snažia o zníženie závislosti niektorých krajín od ruského plynu diverzifikáciou zdrojov, iné spoluprácu prehlbujú.

19.05.2015 07:00
Gazprom, plyn, Rusko Foto: ,
Ruský Gazprom je hlavným dodávateľom plynu do strednej a východnej Európy a snaží sa posilniť svoje postavenie aj na Britských ostrovoch.
debata (4)

Najväčší dodávateľ energií vo Veľkej Británii pre domácnosti, spoločnosť Centrica, zvyšuje dopyt po plyne z ruského Gazpromu, ale aj nórskeho Statoilu. V prípade ruského Gazpromu má ísť dokonca o sedemdesiat­percentný nárast. Informácia prichádza po tom, čo Európska komisia koncom apríla obvinila ruský Gazprom, že v štátoch strednej a východnej Európy účtoval neprimerané ceny, v zmluvách požadoval rôzne klauzuly alebo mal krajinám znemožniť voľný obchod s plynom, ktorý si nakúpili. Gazprom má obvinenia vysvetliť počas nasledujúcich týždňov.

Zatiaľ čo sa na juhozápadnej časti európskeho kontinentu pretekajú v tom, kto skôr postaví plynovod na jednej strane spájajúci Európu s inými ako ruskými zdrojmi plynu, a to z Azerbajdžanu, na druhej pod hladinou Čierneho mora smerom do Turecka, na krajnom západe starého kontinentu, sa zabezpečujú do budúcnosti prehlbovaním spolupráce s ruským Gazpromom. Do Veľkej Británie by tak z Ruska už nemalo prenikať pôvodných 2,4 miliardy kubických metrov ročne, ale až 4,16 miliardy kubických metrov plynu za rok. Pre predstavu, objem ruského plynu, ktorý do Spojeného kráľovstva plánujú z Ruska zvýšiť, znamená takmer ročnú spotrebu plynu na Slovensku v minulom roku. Podľa výpočtov agentúry Reuters tak ide o deväťpercentný nárast dopytu po tomto plyne. Jedným z dôvodov sú aj klesajúce zásoby v krajine. Tie sa znižujú už štrnásť rokov.

„Bez objemov, ktoré prichádzajú do Európy z Ruska, by sa európska rovnováha medzi ponukou a dopytom značne zmenila, čo by malo dosah na schopnosť Británie importovať v podstatnej miere z kontinentálnej Európy, prípadne na náklady vynaložené na tento import,“ povedal Iain Conn, generálny riaditeľ spoločnosti Centrica, pre denník The Financial Times.

Zásoby v krajine klesli pred piatimi rokmi o 45 percent a očakáva sa, že do roku 2019 by to malo byť takmer o 70 percent. Do Británie tak teraz musia dovážať viac ako polovicu z celého dopytu. Británia pritom podľa spoločnosti Centrica ročne spotrebuje 70 miliárd kubických metrov plynu na vykurovanie domov a podnikov a na výrobu elektriny. Dohoda o navýšení dodávok z Ruska však prichádza takisto v čase, keď Gazprom čelí sankciám pre konflikt na Ukrajine.

„Gazprom je na Britských ostrovoch v úplne inej pozícii ako v strednej Európe. Pokiaľ v našom regióne hrá "prvé husle“ a fyzicky odoberáme len ruský plyn, vo Veľkej Británii je jedným z mnohých dodávateľov a obchodníkov s ply­nom. Briti nevnímajú problém bezpečnosti dodávok plynu rovnako intenzívne ako my, keďže ich trh je oveľa likvidnejší. Táto situácia len potvrdzuje známy fakt, že našu energetickú bezpečnosť si dokážeme zlepšiť práve diverzifikáciou dodávateľského portfólia," reaguje analytik EnergiepreVas.sk Jozef Badida.

Zmluva o dodávkach ruského plynu do Veľkej Británie by mala platiť do roku 2021. Do akej miery môže táto zmluva s Gazpromom ovplyvniť aj ďalší vývoj v Európe, je v tejto chvíli otázne. Na začiatku apríla však prišlo ku kompromisu aj pri rokovaniach ukrajinského energetického gigantu Naftogazu a Gazpromu. Rusi vtedy predali Ukrajincom plyn lacnejšie, ako by ho mali zo západnej Európy. K upokojeniu situácie by mohlo dôjsť aj v dôsledku rozhodnutia arbitrážneho súdu v Štokholme o výške ukrajinského dlhu za nezaplatený plyn.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #plyn