Padol rekordný Eurojackpot, z výhercu v Česku urobil miliardára

Rekordný výhru 2,466 miliardy českých korún (90 miliónov eur) v európskej lotérii Eurojackpot vyhral v piatok večer tipujúci z Česka.

16.05.2015 15:20
debata (6)

Doteraz najviac v tejto lotérii vyhral vlani v septembri tipujúci z Fínska, v prepočte zhruba 1,7 miliardy korún. Uviedol to hovorca spoločnosti Sazka Václav Friedmann. Sazka v Česku stávky do Eurojackpotu prijíma od vlaňajšieho októbra.

Výhercovi teraz plynie lehota 35 dní, počas ktorej sa musí prihlásiť. „Akonáhle sa výherca prihlási a my overíme jeho výherný tiket, do 60 dní prevedieme celú čiastku na jeho účet. Výhry v Českej republike nepodliehajú zdaneniu, výherca teda dostane celú čiastku,“ uviedol Friedmann.

Čísla v Eurojackpote sa losujú každý piatok večer v Helsinkách. V Českej republike sú výhry vyplácané v českých korunách a ich výška je daná aktuálnym kurzom v deň žrebovania.

Na zisk hlavnej výhry musel tipujúci trafiť sedem čísel, keď päť z nich vyberá z 50 a zvyšné dve z desiatich. Pravdepodobnosť zisku prvého poradia je jedna k 95 miliónom. Tipujúci z Česka uspel s číslami 12, 14, 18, 38 a 46 a dvojicou doplnkových čísel 9 a 10. Za jeden stĺpec tiketu sa platí 60 korún.

Miliardárska lotéria Eurojackpot sa hrá v 16 európskych krajinách a na výhry sa skladajú všetci tipujúci. Doterajšia druhá najvyššia výhra v Eurojackpote padla v Nemecku, bolo to okolo 1,61 miliardy českých korún. V Česku doteraz tipujúci získal v Eurojackpote najviac 17,3 milióna korún.

V Česku doterajšiu rekordnú výhru získal predvlani v novembri manželský pár z Chrudimska. V hre Sportka vyhral takmer 400 miliónov korún. Manželia vtedy oznámili, že veľkú časť peňazí venujú na dobročinné účely, najmä na pomoc chorým deťom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lotéria #Eurojackpot