Energetická únia nebude nútiť k spoločnému nákupu energií

Spoločný nákup zemného plynu či ropy krajinami Európskej únie nebude v rámci energetickej únie, na vzniku ktorej sa v súčasnosti pracuje, povinný.

14.05.2015 13:55
debata (6)

"Tento postup je zakotvený v dokumente o energetickej únii ako možnosť, na báze dobrovoľnosti,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk podpredseda Európskej komisie zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Podľa eurokomisára Európska únia nemôže prinútiť žiadnu krajinu k spoločným nákupom nerastných surovín. „Preto je využitie tohto inštrumentu výlučne na členských štátoch za predpokladu, že takáto agregácia bude plne rešpektovať európske právne normy a naše povinnosti vyplývajúce z členstva v Svetovej obchodnej organizácii,“ dodal Šefčovič.

Podpredseda EK sa zatiaľ neobáva vyhlásení ruskej spoločnosti Gazprom týkajúcich sa zastavenia tranzitu plynu do Európy cez Ukrajinu a následne cez Slovensko, ktoré by takýmto krokom ruského energetického gigantu prišlo o nemalé tranzitné poplatky. "Počas mojej návštevy Moskvy v januári a taktiež v rámci nasledujúcich kontaktov som vysvetlil ruským partnerom, že podľa našich informácií sú dodávacie body plynu zakotvené v kontraktoch medzi Gazpromom a jeho európskymi partnermi. Pre ukončenie tranzitu cez Ukrajinu by tieto zmluvy museli byť prerokované, čo sa zatiaľ nestalo,“ upozornil Šefčovič.

Tranzit plynu cez Ukrajinu do Európy je podľa neho niekoľko desaťročí odskúšaný. „Je tu na to vybudovaná príslušná infraštruktúra,“ dodal Šefčovič, podľa ktorého je ukrajinská prenosová sústava plynu ekonomická a spoľahlivá tranzitná trasa. "Vieme, že taktiež Gazprom pozná hodnotu tejto trasy a dúfame, že sa nakoniec rozhodnú pre vypracovanie nového a obojstranne prospešného režimu pre tranzit plynu Ukrajinou,“ konštatoval Šefčovič.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energetická únia