RegioJet rozbehne nočné vlaky z Košíc do Prahy a Bratislavy

Spoločnosť RegioJet začne od 14. júna prevádzkovať nočné vlaky medzi Prahou a Košicami a Bratislavou a Košicami.

14.05.2015 09:10
debata

Budú zatiaľ jazdiť vo štvrtok, v piatok a v nedeľu, dopravca na ne nasadí bežné vozidlá s miestami na sedenie. Spoločnosť podnikateľa Radima Jančura v nich chce ponúkať širší servis, než aký poskytuje v denných spojoch, uviedol v tlačovej správe Jančura. Vlaky pôjdu v podobných časoch ako spoje českých a slovenských štátnych dráh.

Vzhľadom na to, že súčasné vlaky štátnych dopravcov ponúkajú predovšetkým lôžkové či ležadlové miesta, pôjde len o čiastočnú konkurenciu. Napríklad z Prahy do Košíc majú v celom vlaku iba dve vozidlá na sedenie. RegioJet nasadí vozne s polohovateľnými sedačkami, na ktoré sú cestujúci zvyknutí z existujúcich spojov. Ceny chystá rovnaké ako na denných spojoch, napríklad cestovný lístok z Bratislavy do Košíc sa začína na deviatich eurách. Z Prahy bude vlak vychádzať dve hodiny pred polnocou, opačne o pol hodiny skôr. Na vnútroštátnej slovenskej trase je odchod v oboch smeroch zhruba pol hodiny pred polnocou.

„Chceme ponúknuť cestujúcim nový koncept nočného cestovania, ktorý bude bezpečný aj pohodlný. Na bezpečnosť bude okrem personálu dohliadať aj bezpečnostná služba,“ uviedol Jančura. Cestujúci si budú môcť tiež požičať malé zámky na uzamknutie batožiny.

Vo vlaku má fungovať od 1:00 do 4:00 nočný kľud, kedy nebudú stevardi roznášať občerstvenia a ponúknu cestujúcim deky. Počas nočného pokoja bude pre občerstvenie vyčlenený jeden vozeň, kam si môžu cestujúci presadnúť. Ráno personál ponúkne všetkým zadarmo raňajky. V prípade záujmu bude obsluha cestujúci tiež budiť.

Jančurove vlaky začali do Košíc jazdiť z Prahy vlani na jeseň, z Bratislavy v decembri. Na budúci rok si zažiadal o dvojnásobnú kapacitu na linke z Bratislavy, zároveň však pripustil ako krajný variant zrušenie vnútroštátnej dopravy na Slovensku kvôli tomu, že s výnimkou spojov InterCity jazdia študenti a dôchodcovia na Slovensku vo vlakoch štátneho dopravcu zadarmo.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #RegioJet