Brusel Slovensku radí zvýšiť efektivitu v zdravotníctve

Slovensko má stále rezervy vo viacerých oblastiach. Skonštatovala to v pravidelných odporúčaniach členským krajinám únie Európska komisia, ktorá vydala pre Slovensko odporúčania v štyroch oblastiach.

14.05.2015 08:00
debata (1)

Okrem zlepšenia efektivity vynaložených nákladov v zdravotníctve, vyššieho výberu daní, boja s nezamestnanosťou a podporou vzdelávania by sa krajina mala zamerať aj na skvalitňovanie investičného prostredia a verejného obstarávania. Odporúčania sú pritom súčasťou takzvaného európskeho semestra, v rámci ktorého Brusel hodnotí reformné programy jednotlivých krajín a nie sú záväzné.

V oblasti verejných financií komisia očakáva, že Slovensko v roku 2015 splní podmienky Paktu stability a rastu. Na trhu práce sa síce prejavujú náznaky zotavenia, nezamestnanosť však zostáva vysoká, upozorňuje komisia. Za hlavnú výzvu označuje dlhodobú nezamestnanosť Rómov a ľudí s nízkou kvalifikáciou.

K zmierneniu toho problému môžu prispieť aktivačné opatrenia či dodatočné vzdelávanie vrátane lepšieho prístupu k zariadeniam starostlivosti o deti, čo podporí aj zamestnanosť žien. Komisia tiež Slovensku odporúča zvýšiť investície do infraštruktúry a zjednodušiť administratívne procedúry pre získanie stavebných povolení. Potrebné je podľa komisie aj posilnenie súťaže vo verejných tendroch a zlepšenie kontrolných mechanizmov vo verejnom obstarávaní.

Európska komisia uviedla, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sú jej aktuálne odporúčania „štíhlejšie“. Dôvodom je, že sa chce zamerať na menej opatrení, ale dôslednejšie ich monitorovať. EK sa sústredila na oblasti, ktoré považuje za kľúčové z makroekonomického pohľadu a kde je možné podniknúť nejaké kroky v najbližších 12 až 18 mesiacoch, uviedla komisia vo vyhlásení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Slovensko #zdravotníctvo