Turčianske mestá a obce chcú urýchliť výstavbu R3

Turčianske mestá a obce chcú urýchliť výstavbu plánovanej rýchlostnej cesty R3, súhlasia s oboma navrhovanými variantmi trás.

13.05.2015 16:15
debata (1)

"Výstavba R3 na úseku od Martina po Hornú Štubňu tak dostáva reálnejšie obrysy. Mesto Turčianske Teplice spolu s ostatnými obcami sú pripravené prijať nové uznesenia, ktoré uvoľnia celý prípravný proces,“ uviedla hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Lenka Záteková po rokovaní zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti, žilinskej župy, primátora Turčianskych Teplíc a starostov obcí Háj, Rakša a Mošovce na Úrade ŽSK.

"Pre vybudovanie R3 je nutná súčinnosť miestnej a krajskej samosprávy spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou. My sme pripravení maximálne napomôcť pri organizovaní stretnutí so starostami a primátormi a spolupracovať na vytváraní kompromisov, ktoré povedú k efektívnejším výsledkom,“ dodal podpredseda krajskej samosprávy Jozef Štrba.

Podľa investičného riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Pavla Kováčika by už v septembri mala byť spracovaná štúdia realizovateľnosti, v rámci ktorej sa vyhodnotia varianty vyplývajúce zo vzájomných diskusií a rokovaní. Plánovaný úsek rýchlostnej cesty R3 bude vychádzať z D1 severne od Martina a za Turčianskymi Teplicami sa napojí na existujúci úsek R3 Horná Štubňa.

Pozdĺž plánovanej rýchlostnej R3 naprieč Turcom dnes vedie cesta I. triedy I/65, ktorá je vodičmi často kritizovaná, pretože je postavená z panelov. Žilinský samosprávny kraj už avizoval, že s výmenou panelovej cesty by mali začať ešte tento rok. „Konečne môžeme povedať, že 15,5 kilometrov dlhý úsek, ktorý spája Turčianske Teplice s Príbovcami, sa dočká rekonštrukcie. Cena stavebných prác sa predpokladá na 49,8 milióna eur a projekt bude financovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020,“ povedal vo februári predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

S opravou vyše 50 rokov starej betónovej cesty by mali začať koncom tohto roka, po ukončení štúdie realizovateľnosti a následnom verejnom obstarávaní. Podľa riaditeľa Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Ivana Fábryho zrekonštruovaná má byť nielen samotná cesta, ale aj päť mostov. Žilinská krajská správa ciest sa o turčiansku betónovú cestu I/65 stará na základe zmluvy o údržbe, cesta však patrí pod Slovenskú správu ciest.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlostná cesta #diaľnice #R3