Elektronika zdražie asi na konci leta

Nákup počítačov sa tento rok spotrebiteľom výrazne predraží. Výrobcovia počítačov sú nútení tento rok zvýšiť ceny v Európe a Japonsku v priemere až o desať percent.

13.05.2015 07:00
počítač, práca, notebook, dovolenka Foto:
Nový notebook môže v lete stáť o 10 až 25 percent viac.
debata (3)

Obchodníci očakávajú ešte väčšie zdražovanie, a to už v najbližších mesiacoch. Dôvodom nárastu cien je posilňovanie kurzu dolára oproti ostatným menám a, naopak, oslabovanie eura.

Napríklad komponenty na výrobu televízorov či iných elektronických výrobkov sa dovážajú najmä z Ázie, kde sa obchoduje práve v dolároch.

„V súčasnosti pozorujeme, ako sa prudké zhodnocovanie dolára oproti ostatným menám premieta do výsledkov a výnosov radu spoločností. Dodávatelia PC na japonskom a európskom trhu, kde sa lokálne meny oslabili od začiatku roku 2015 až o 20 percent, nebudú mať inú možnosť, ako zdvihnúť ceny, aby zostali ziskoví,“ uviedol vedúci výskumu spoločnosti Gartner Ranjit Atwal.

„Zatiaľ sa to ešte neprejavilo v obchodoch, resp. prejavilo tým, že ceny počítačov už neklesajú, ako to bolo v minulosti. Očakávam, že sa to prejaví niekedy v lete, respektíve v septembri pri notebookoch a počítačoch, ale aj smartfónoch,“ domnieva sa Ondrej Macko, odborník na IT.

Jana Choroušová, marketingová manažérka spoločnosti Datart, hovorí, že vlna zdražovania prišla už v minulom roku. Vtedy išlo napríklad pri notebookoch až o 20–percentný rozdiel v cenách novo nakupovaných modelov.

„Predovšetkým pri nových modeloch, ktoré sa dovážajú do EÚ, je zvyšujúca sa cena značná. Pri výške zmeny záleží veľmi na tom, ako mala tá–ktorá značka zafixovaný výhodný kurz euro/dolár. K zmenám dochádza postupne, vždy začiatkom kvartálu. Naše odhady nárastu ceny sú na úrovni 10 až 25 percent,“ hovorí Choroušová.

Vyššie ceny by mohli spotrebitelia pocítiť už v najbližších mesiacoch pri najčastejšie nakupovaných modeloch počítačov z nižších cenových segmentov s operačným systémom Windows a Bing, kde sa ich ceny aktuálne pohybujú na úrovni 269 až 299 eur.

„Zdražovanie s najväčšou pravdepodobnosťou postihne v rôznej miere všetky kategórie spotrebnej elektroniky,“ dodáva Choroušová. Ak teda ušetriť na kúpe počítača a spotrebnej elektroniky, netreba s kúpou dlho otáľať.

„Ceny na trhu sa skokovo menia a aktuálny kurz dolára bude mať skôr či neskôr dopad na predajné ceny jednotlivých tovarov v závislosti od toho, ako rýchlo sa vypredá tovar nakúpený za pôvodné ceny,“ odkázal zase František Vámoši zo spoločnosti Nay.

Podľa odhadov Gartneru výdavky na zariadenia v západnej Európe vyjadrené v dolároch tento rok vzrastú na 116 miliárd.

„Výrobcovia zariadení čiastočne vplyv klesajúcich dolárových výnosov vykompenzujú jednociferným percentuálnym poklesom cien komponentov v priebehu roka 2015. Zároveň budú ponúkať PC s menším počtom funkcií, aby udržali ceny čo najnižšie,“ tvrdí Atwal.

Na vyspelých trhoch sa predaje PC odvíjajú do značnej miery od cien a Gartner preto očakáva, že 30 percent zákazníkov bude aj v roku 2016 voliť lacnejšie modely.

„Zákazníci orientovaní na cenu (kupujú PC s cenou pod 500 dolárov) budú voliť lacnejšie PC s horšími parametrami tak, aby vykompenzovali nárast cien. Tých bude približne 30 percent. Zákazníci orientovaní na úžitkovú hodnotu (kupujú PC s cenou 500 až 800 dolárov) odložia kvôli nárastu cien svoje nákupy. Sem bude patriť zhruba 40 percent kupujúcich,“ konštatuje Macko.

Zákazníci orientovaní na funkčnú výbavu, teda tí, ktorí si kupujú počítače s cenou nad 800 dolárov, sa budú snažiť predĺžiť životnosť svojich PC o desatinu, aby tak kompenzovali nárast cien a následne pristúpia na vyššiu cenu. Sem patrí zvyšných 30 percent zákazníkov.

Vlnu prudšieho oslabovania eura spustilo marcové pumpovanie peňazí do európskej ekonomiky. Výsledkom je zatiaľ zlacňovanie úverov, snaha o naštartovanie ekonomík, rast zamestnanosti, platov a zamedzenie takého poklesu cien, ktorý by ničil výrobcov. Euro sa oslabuje aj pre obavy z vývoja okolo Grécka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #elektronika