Rusko pozvalo Grécko do novej rozvojovej banky BRICS

Rusko ponúklo Grécku, aby vstúpilo do vznikajúcej novej rozvojovej banky, ktorú spoločne buduje pätica veľkých a dynamicky rastúcich krajín skupiny BRICS.

12.05.2015 22:14
debata (104)

V nej sú okrem Ruska ešte Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika. Podľa gréckych médií by sa tak Grécko stalo šiestou krajinou, ktorá by sa na budovaní nového finančného ústavu podieľala. Účasť v banke ponúkol podľa gréckej tlačovej agentúry APE-MPE námestník ruského ministra financií Sergej Storčak gréckemu premiérovi Alexis Tsiprasovi, ktorý bol návrhom údajne príjemne prekvapený.

O podrobnostiach by mal šéf gréckej vlády rokovať na ekonomickom fóre, ktoré sa má konať od 18. do 20. júna v Petrohrade a ktorého sa majú zúčastniť aj zástupcovia krajín BRICS.

Podľa Storčaka by banka umožnila Grécku „financovať rad rozvojových projektov, a to v čase, keď finančné problémy krajiny sú stále akútne a sú jedným z hlavných problémov rokovaní s veriteľmi“. Vo finančných transakciách medzi Gréckom a Ruskom by sa vraj dal využívať efektívnejšie napríklad ruský rubeľ.

Storčak uviedol, že nová banka by sa mala zaoberať hlavne investíciami do infraštruktúry, najmä keď úloha už existujúcej Svetovej banky (SB) sa v tomto ohľade znižuje. Okrem SB sa má banka stať aj protiváhou Medzinárodného menového fondu (MMF). MMF aj SB už dlho ovládajú Spojené štáty a Európa.

Návrh na vytvorenie spoločnej banky krajín BRICS sa prvýkrát objavil už pred tromi rokmi. Rokovania ale sprevádzali nezhody ohľadom financovania, riadenia banky a jej sídla. Nakoniec ale vlani v júli dosiahli dohodu po intenzívnych rokovaniach o riešení sporu medzi Indiou a Čínou o sídlo novej banky. To sa bude nachádzať v čínskej obchodnej metropole Šanghaji, prvým prezidentom banky ale bude Ind. Indické predsedníctvo má trvať päť rokov.

Počiatočný vklad každého z piatich členských štátov BRICS má byť desať miliárd dolárov. Nie je jasné, aký by mal byť grécky podiel. Postupne má byť v novej banke až 100 miliárd dolárov.

Rovnakým kapitálom ako nová banka má disponovať aj novo vznikajúci rezervný fond, ktorým chce pätica krajín bojovať proti prípadným budúcim finančným krízam.

Krajiny BRICS predstavujú približne 40 percent svetovej populácie a pätinu výkonu globálnej ekonomiky.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #BRICS