Tsipras: Grécko urobilo, čo mohlo, ustúpiť musia veritelia

Prelomiť zablokované rokovania s veriteľmi o uvoľnení ďalšej finančnej pomoci Grécku musia inštitúcie Európskej únie a Medzinárodný menový fond, pretože Atény už ponúkli všetko, čo mohli. Vyhlásil to po utorňajšom zasadnutí gréckej vlády jej predseda Alexis Tsipras.

12.05.2015 21:53
Alexis Tsipras Foto: ,
Alexis Tsipras
debata (1)

Grécko sa od eurozóny dožaduje uvoľnenia zvyšných 7,2 miliardy eur, bez ktorých mu hrozí bankrot. Podľa februárovej dohody ale musí najprv veriteľom predložiť vierohodný plán reforiem.

„Grécka strana doteraz úplne vyhovela všetkému, čo si rozhodnutie Euroskupiny z 20. februára vyžadovalo. Smerom k európskym partnerom urobila toľko krokov, koľko bolo možné,“ povedal Tsipras podľa citácií jedného z vládnych úradníkov, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. „Teraz je rad na našich partneroch, aby urobili potrebné kroky, a ukázali tak v praxi svoj rešpekt k demokratickému ľudovému mandátu,“ dodal premiér.

Ministri financií eurozóny po pondelkovom zasadnutí uvítali pokrok v rokovaniach Grécka s veriteľmi, upozornili však, že k získaniu súhlasu s gréckymi reformnými plánmi bude treba viac času a úsilia. Podľa informovaných zdrojov sú hlavnými prekážkami dohody neochota Atén prijať reformy dôchodkového systému a trhu práce, spor sa vedie aj o rozpočtové ciele.

Eurozóna v marci schválila štvormesačné predĺženie záchranného programu pre Grécko. Výplatu zvyšných peňazí ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády, ktorú ovláda radikálna ľavica.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna