Grécko splatilo dlh voči MMF z rezerv, ktoré má v tomto fonde

Grécko muselo siahnuť do rezerv, ktoré má na svojom účte v Medzinárodnom menovom fonde (MMF), aby mohlo menovému fondu uhradiť splatný dlh vo výške 750 miliónov eur. Tvrdia to dva zdroje z gréckej vlády, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. Grécko oznámilo uhradenie splátky dlhu voči MMF už v pondelok, deň pred oficiálnym termínom splatnosti.

12.05.2015 12:00
debata

Grécko je už takmer bez peňazí a dohoda s veriteľmi, ktorá má krajine uvoľniť zvyšné peniaze zo sľúbeného záchranného úveru, je stále v nedohľadne. Stále častejšie sa tak objavujú pochybnosti, či vláda bude mať tento mesiac na splátky dlhov a zároveň na platy a dôchodky. Všetky svoje povinnosti voči MMF pre tento mesiac vláda pondelkovou splátkou splnila.

Členské krajiny majú v MMF dva účty. Jeden, na ktorý sa ukladajú príspevky fondu podľa pridelenej ročnej kvóty, a potom ešte jeden, ktorý môžu použiť pre prípad núdze.

Podľa jedného z úradníkov Atény použili z tohto núdzového účtu 650 miliónov eur. Zvyšných 100 miliónov pochádzalo z hotovostných rezerv štátu. Podľa ďalšieho zdroja však musí Grécko účet v MMF „do niekoľkých týždňov“ doplniť.

Uhradenie splátky dlhu voči MMF deň pred stanovenou splatnosťou upokojilo obavy zo skorého štátneho bankrotu Grécka. Minister financií Janis Varufakis ale priznal, že finančná situácia Grécka je veľmi vážna a že dohodu o uvoľnení ďalších peňazí je potrebné dokončiť v najbližších týždňoch.

Hovorca vlády v utorok povedal, že sa Grécku podarilo zhromaždiť od miestnych samospráv a ďalších verejných subjektov 600 miliónov eur.

Ministri financií eurozóny v pondelok uviedli, že v rokovaniach Grécka s medzinárodnými veriteľmi bol urobený pokrok. Upozornili však, že k získaniu súhlasu veriteľov s gréckymi reformnými plánmi bude treba viac času a úsilia. Dohoda má uvoľniť Aténam zvyšných 7,2 miliardy eur z dohodnutého úveru, a zabrániť tým štátnemu bankrotu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna