Slovenský priemysel opäť rastie dvojciferným tempom

Dynamika slovenského priemyslu v treťom mesiaci tohto roka výrazne zrýchlila. Priemyselná produkcia totiž v marci po očistení o vplyv počtu pracovných dní v medziročnom porovnaní stúpla až o 10,4 %, oproti 3,2-percentnému rastu z februára.

12.05.2015 09:49
debata (5)

Marcový vývoj ovplyvnil predovšetkým 10,9-percentný nárast produkcie v samotnej priemyselnej výrobe. Produkcia však stúpla aj v ťažbe a dobývaní o 8,6 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,4 %. V medzimesačnom porovnaní po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v marci oproti februáru stúpla o 2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V rámci samotnej priemyselnej výroby rástla najmä produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 9,2 %, výrobe elektrických zariadení o 29,2 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 11,4 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 32,2 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 18,4 %. Výroba pritom na medziročnej báze neklesla v žiadnom zo sledovaných odvetví priemyslu.

V priemere za prvý štvrťrok tohto roka tak produkcia v slovenskom priemysle medziročne vzrástla o 5,3 %. V rámci celého priemyslu rástla najrýchlejšie produkcia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,2 %. Produkcia v ťažbe a dobývaní a v priemyselnej výrobe v prvom štvrťroku rástla medziročne zhodne o 5,1 %. Celkový rast produkcie v rámci priemyselnej výroby súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 7,7 %, výrobe elektrických zariadení o 14,7 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 19,6 %, výrobe dopravných prostriedkov o 2,1 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12,6 %.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel