Čína prvýkrát doviezla viac ropy než Spojené štáty

Čína v apríli doviezla viac ropy než Spojené štáty. Prvýkrát ich tak zosadila z pozície najväčšieho svetového dovozcu tejto strategickej suroviny. Vyplýva to z prepočtov agentúry Reuters.

11.05.2015 11:41
debata (2)

Rast dovozu je trochu prekvapivý, vzhľadom na to, že rast čínskej ekonomiky spomaľuje tempo a všeobecne sa predpokladalo, že podobne sa bude vyvíjať aj dopyt po rope. Záujmu o ropu ale pomáhajú nízke ceny suroviny a znižovanie úrokových sadzieb s cieľom podporiť rast. Naposledy Čína sadzby znížila počas víkendu.

Dovoz ropy do Číny v apríli dosiahol rekordných takmer 7,4 milióna barelov denne. Prekonal tak import Spojených štátov, ktoré doviezli odhadom 7,2 milióna denných barelov. Aj keď môže Čína v najbližších mesiacoch opäť spadnúť na druhú pozíciu z hľadiska dovozu ropy, dlhodobo má jasne namierené k tomu, aby Spojené štáty predstihla natrvalo.

Čína je už teraz najväčším svetovým spotrebiteľom energií. Prvé miesto v dovoze ropy znamená, že Čína je najväčším svetovým spotrebiteľom prakticky všetkých komodít, vrátane uhlia, železnej rudy a väčšiny kovov. To by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky na trhy, ktoré sa ďalej presúvajú zo Západu smerom na Východ.

„Pozícia najväčšieho svetového dovozcu ropy by mala Číne poskytnúť väčšiu kúpnu silu. Angažovanosť Číny na Blízkom východe sa bude ďalej meniť,“ uviedol Philip Andrews-Speed, šéf výskumu energetickej bezpečnosti na Singapurskej národnej univerzite. Význam Číny pre blízkovýchodné krajiny bude podľa neho rásť. V porovnaní s inými krajinami, ktoré dovážajú menej ropy, bude Blízky východ zároveň čoraz viac nadobúdať význam aj pre Čínu.

Dovoz ropy do USA klesol z viac ako desiatich miliónov barelov denne pred desiatimi rokmi na súčasných približne sedem miliónov barelov denne. Dovoz do Číny sa medzitým zvýšil na sedemnásobok.

Prepad svetových cien ropy počas minulého druhého polroka v dôsledku nadmernej ponuky suroviny na trhu potom Čínu podnietil k tomu, aby zvýšila zásoby ropy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Čína #USA