Štát chce oživiť burzu aj bez Telekomu

Ani zrušenie možnosti kúpiť si akcie Slovak Telekomu cez burzu neodrádza rezort financií od zámeru oživiť burzu v Bratislave. Ministerstvo financií naďalej trvá na zámere zrušiť zdravotné odvody z dividend a príjmov z prevodov cenných papierov, ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

10.05.2015 15:00
debata (8)

Denníku Pravda to potvrdil štátny tajomník rezortu financií Vazil Hudák. Táto povinnosť by však podľa návrhu mala odpadnúť iba bežným ľuďom, čiže fyzickým osobám. Právnickým osobám, teda firmám, by povinnosť mala naďalej ostať. V súčasnosti pritom právnické osoby platia za odvody poisťovniam oveľa viac. Podnikatelia navyše z tohto typu zdravotných odvodov nemajú ani žiadne výhody.

„Zdravotné odvody z dividend a výnosov z akcií sú len iná forma dane,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták, podľa ktorého táto daň motivuje firmy, aby odchádzali zo Slovenska do daňových rajov či si transferovali zisky do zahraničia.

Hošták vysvetľuje, že firmy u nás platia na Slovensku najskôr daň zo zisku, ktorá je najvyššia z okolitých krajín, s výnimkou Rakúska, a to na úrovni 22 percent. Zo sumy, ktorá im z toho ostane, potom platia ešte štrnásť percent práve na zdravotných odvodoch z dividend.

„Firmy z tejto sumy nemajú ani žiadne výhody, čo sa týka zdravotného poistenia. Určite by sme preto privítali, keby sa tento typ odvodu zrušil,“ dodáva Hošták.

Z údajov najväčšej Všeobecnej zdravotnej poisťovne vyplýva, že pokiaľ napríklad právnické osoby ročne na odvodoch zaplatia takmer deväť a pol milióna eur, fyzické osoby tejto poisťovni ročne odvedú dvestotridsať­tisíc eur.

Môže teda zrušenie zdravotných odvodov v prípade fyzických osôb oživiť bratislavskú burzu? „Zatiaľ navrhujeme zrušiť zdravotné odvody z dividend len v prípade fyzických osôb. Uvidíme, ako to bude fungovať. Musíme mať istotu, aby to právnickými osobami nebolo zneužívané,“ skonštatoval Vazil Hudák.

„Je to dynamický proces, potrebujeme, aby sa rozbehol. Začneme fyzickými osobami, možno to potom rozšírime aj na právnické,“ pripustil však Hudák.

Zrušenie inštitútu zdravotných odvodov z dividend a výnosov z akcií obchodovaných na regulovanom trhu má podľa ministerstva financií vyplývať z Koncepcie rozvoja kapitálového trhu, ktorá bola schválená uznesením vlády s cieľom podporiť investovanie na kapitálovom trhu.

„Ide o neštandardný inštitút, ktorý je raritou nielen v podmienkach EÚ, ale aj celosvetovo,“ píše sa v stanovisku rezortu financií.

„Plne súhlasím s výrokom ministerstva, že zdravotné odvody z dividend sú celosvetovou raritou, preto by mali byť zrušené plošne, nielen v súvislosti s bratislavskou burzou,“ reaguje analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana.

Hoci odborníci zrušenie zdravotných odvodov v prípade dividend a fyzických osôb vnímajú ako mikrozmenu, zdravotné poisťovne tvrdia, že zmenu pocítia. „Uvedený návrh má pre zdravotnú poisťovňu finančný dosah. Výška odvodov z dividend závisí od výšky vyplatených dividend, takže sa nedá do budúcnosti povedať, o koľko zdrojov prídeme,“ konštatuje Daniela Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Rezort financií očakáva, že zmena by mohla platiť od januára budúceho roku. Koľko ľudí chce ministerstvo takto prilákať na burzu, rezort financií odhadnúť nevie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #Slovak Telekom #burza