Výsledky volieb prospeli libre i britským akciám

Britské akcie v piatok posilnili najrýchlejším tempom od začiatku januára a silný prírastok zaznamenala aj britská libra.

08.05.2015 20:19
debata

Trhy reagovali na výsledok britských parlamentných volieb, ktorý priniesol nečakaný triumf vládnych konzervatívcov premiéra Davida Camerona. Investori očakávajú, že Británia bude pokračovať v kurze politiky zameranej na šetrenie a ústretovej k podnikateľom. Vyhliadku na sľúbené referendum o zotrvaní Británie v EÚ si príliš nevšímali.

Hlavný index londýnskej burzy FTSE 100 uzavrel obchodovanie vzostupom o 2,3 percenta na 7046,82 bodu. Dostal sa tak k tesnej blízkosti rekordného maxima z minulého mesiaca.

Silný rast v Londýne podporil akcie v celej západnej Európe. Ich širší index FTSEurofirst 300 získal 2,83 percenta a uzavrel na 1590,75 bodu. Náladu na akciovom trhu podporilo tiež upokojenie na trhoch štátnych dlhopisov v USA a v Európskej únii spolu s priaznivými údajmi z amerického trhu práce.

Akcie veľkých britských bánk Lloyds, RBS a Barclays posilnili o štyri až šesť percent. Po volebnom triumfe toryov totiž zmizla hrozba bankového poplatku, ktorý navrhovali labouristi.

Najviac spevnili akcie podnikov verejných sieťových služieb, ktorým pomohli vyhliadky na zmiernenie regulácie v sektore energetiky. Akcie veľkých podnikov v tomto sektore v čele so spoločnosťami Centrica a National Grid získali štyri až osem percent.

Vo štvrtok britské akcie kvôli neistote ohľadom výsledku volieb oslabili a libra zostúpila na približne trojmesačné minimum k euru. V piatok však britská mena výrazne spevnela. K doláru vystúpila až na 1,5523 USD, čo bola najvyššia hodnota od konca februára, a naposledy pridávala zhruba jedno percento. K jednotnej európskej mene euro libra zažila najväčší denný nárast od konca roka 2011 a euro sa v jednej chvíli pohybovalo na najslabšej úrovni od konca apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra