Štát Telekom cez burzu nepredá, dostal lepšiu ponuku

Predaj Slovak Telekomu cez burzu sa nezrealizuje. Trh vygeneroval cenu 750 miliónov eur, ale štát dostal vo štvrtok skoro ráno lepšiu ponuku od strategických investorov. Ponuka je záväzná. Vláda sa preto rozhodla nepokračovať v upisovaní akcií. Cenu akcie na úrovni 17,70 eura berie ako určitý etalón, cenu vygenerovanú trhom.

07.05.2015 11:00 , aktualizované: 14:51
Slovak Telekom Foto: ,
Podiel štátu v Slovak Telekome možno získa strategický investor.
debata (117)

Podľa ministra financií Petra Kažimíra bol záujem o štátny podiel v Slovak Telekome vysoký, prekročil 1,6-násobok ponuky. Cena však bola na spodnej hranici intervalu, ktorý štát vymedzil po dohode s bankami ako poradcami. Slovensko by tak predajom cez burzy získalo približne 750 miliónov eur. Vo štvrtok však podľa Kažimíra prišla „viditeľne lepšia ponuka“ a štát má záujem predať akcie čo najdrahšie. Investori poznajú pravidlá hry a vedia, že je možné odstúpiť od predaja akcií aj v poslednom momente, uviedol Kažimír.

Ponuku od strategických investorov nechcel konkretizovať, kým prebiehajú rokovania. Uviedol však, že po jej zverejnení bude vidieť jasný rozdiel.

Na Slovensku prejavilo záujem o kúpu akcií približne 2 500 záujemcov. Tento predaj sa taktiež nezrealizuje.

Cenu na spodnej hranici intervalu vidí Kažimír v kapitálovej štruktúre Slovak Telekomu a jeho dividendovej politike. Oboje vyplýva zo spôsobu privatizácie a vláda na to nemá vplyv, dodal Kažimír.

Záujemcom môže byť Deutsche Telekom

Záujemcom o kúpu minoritného štátneho podielu v spoločnosti Slovak Telekom má byť jej majoritný vlastník Deutsche Telekom. Informujú o tom agentúry Reuters aj Bloomberg s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou. Samotný Deutsche Telekom tieto informácie odmietol oficiálne komentovať. Deutsche Telekom pritom v Slovak Telekome drží 51 %, zvyšných 49 % je v rukách štátu.

Privatizácia Slovak Telekomu sa skomplikovala

Historická privatizácia 49-percentného štátneho podielu v Slovak Telekome sa skomplikovala. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí mala odklepnúť definitívnu cenu a ďalšie podmienky predaja akcií cez burzu. Po dvojhodinovom rokovaní sa tak ale nestalo.

"Je v kompetencii vlády, aby rozhodla o tom, či predá akcie Slovak Telekomu, a toto rozhodnutie padne vo štvrtok ráno,“ povedal po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír, ktorý zároveň nevylúčil ani možnosť, že by vláda pre nízku cenu nakoniec stiahla predaj slovenského podielu v Slovak Telekome prostredníctvom anglickej burzy. To sa nakoniec po štvrtkovom rokovaní vlády aj stalo.

"Ráno sa pozrieme do jasného zrkadla a uvidíme, aký je záujem investorov z celého sveta o akcie Slovak Telekomu. Dovtedy je predčasné hovoriť o tom, aké bude konečné rozhodnutie vlády,“ pokračoval Kažimír.

Bežní ľudia si akcie Slovak Telekomu mohli kúpiť od 22. apríla do 5. mája 2015, inštitucionálni investori od 21. apríla do 6. mája 2015. Akcie sa ponúkali od 17,70 do 23,60 eura. Umiestnené mali byť na bratislavskej a londýnskej burze. Bežní ľudia mali 5-percentnú zľavu a určených bolo pre nich 10 percent z predávaného podielu.

Definívna cena akcie sa mala určiť na základe ponuky a dopytu. Nemala by však prekračovať stanovený limit. Predpokladalo sa, že štát by predajom mohol získať 750 mil. eur až 1 mld. eur a peniaze by sa mohli využiť buď na zníženie dlhu, alebo posilnenie pozície štátu v Slovenských elektrárňach, kde taliansky Enel akcie predáva.

Z veľkých klientov svoj zámer o kúpu časti akcií Telekomu prejavila Európska banka pre obnovu a rozvoj, ktorá plánovala kúpiť akcie v hodnote do 120 miliónov eur. Špekulovalo sa, či snaha vlády predať akcie nemala byť tlakom na nemeckého 51-percentného akcionára firmu Deutsche Telekom, aby si predsa uplatnila predkupné právo na akcie.

Vláda sa rozhodla podiel štátu v Slovak Telekome predať, lebo podľa nej majoritný vlastník nevyplácal dostatočne dividendy. Štátu bolo od roku 2002 do roku 2014 vyplatených na dividendách 658 miliónov eur. Nerozdelený zisk z minulých rokov bol na konci vlaňajška 187,6 mil. eur.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom