Rozhovory EÚ a USA o dohode TTIP budú pokračovať aj v roku 2016

Rozhovory medzi EÚ a USA o Transatlantickom partnerstve pre obchod a investície (TTIP) sa natiahnu do roku 2016. V utorok to uviedol hlavný vyjednávač EÚ Ignacio Garcia Bercero s tým, že rokovania sa dostávajú do "náročnejšej a intenzívnejšej fázy". Zatiaľ sa nič nedohodlo a očakávania, že by sa dohoda mohla dosiahnuť rýchlo, sú nízke.

29.04.2015 13:38
debata (12)

"V tomto bode nechcem vyvracať a ani potvrdzovať, čo by bolo možné pred koncom tohto roka,“ povedal Bercero. "Je však jasné, že dokončenie rozhovorov a uzavretie dohody je niečo, čo si vyžiada viac času ako rok 2015,“ doplnil. "USA nám jasne povedali, že s nami môžu rokovať aj v roku 2016,“ poznamenal.

Jedným z kameňov úrazu pre uzavretie dohody je klauzula o ochrane investorov, ktorú požadujú USA. Európa sa obáva, že americké nadnárodné spoločnosti budú využívať medzinárodnú investičnú arbitráž (ISDS) ako nástroj, prostredníctvom ktorého napadnú európske zákony v oblasti potravín, pracovného trhu a životného prostredia s tým, že obmedzujú voľný obchod. Rozhovory týkajúce sa ISDS sa minulý rok zastavili. Bercero však naznačil, že EÚ je pripravená predložiť návrhy na zreformovanie tohto mechanizmu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP